BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,62
ALTIN 2.391,74
HABER /  GÜNCEL

İşte merak edilen sorunun yanıtı

AKP'li hukukçu milletvekili Burhan Kuzu ''genelkurmay başkanı nasıl yargılanacak' sorusuna açıklık getirdi

Abone ol

Askere sivl yargı yolunun açılmasıyla birlikte kamuoyunda cevabı en çok merak edilen soru ''Genelkurmay Başkanı nasıl yargılanacak'' sorusu oldu..

Merak edilen soruya cevap AKP'nin hukukçu milletvekilinden geldi..

SORUŞTURMA ONAY SİSTEMİNDEN GEÇECEK

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının doğrudan bir soruşturmaya tabi olmaması için bir onay sisteminin düşünüldüğünü söyledi.

BAŞBAKANIN İZNİ GEREKECEK

Kuzu, "Genelkurmay Başkanı için Cumhurbaşkanı'nın onaylaması, kuvvet komutanları için ise Başbakan'ın onaylanması ya da tamamı için Başbakan'ın onayı gibi bir formül düşünülüyor" dedi.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezuniyet törenine katılan Burhan Kuzu, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Askerlerin sivil mahkemede yargılanması ile ilgili yasanın devreye girdiğini söyleyen Kuzu, "Askerlerin darbeye teşebbüsleri, hükümete, Meclis'e ve nizama yönelik hareketleri bakımında böyle bir değişiklik öngörüldü" dedi. Kuzu, bunun Avrupa Birliği süreci kapsamında zorunlu olduğuna işaret etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin herhangi bir iftiraya kurban gitmesini istemediklerine dikkat çeken Burhan Kuzu, "Bir takım uydurma belgeler, darbe teşebbüsü ile ilgili belgeler nedeniyle askerlerin doğrudan doğruya bir soruşturmaya tabii olmaması için bir izin sistemi düşünülüyor. Oturup nasıl bir değişiklik olabilir diye konuşacağız. İki değişiklik olabilir. Ya Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan'da yargılama şeklinde bir değişiklilk olabilir. Ya da Genelkurmay Başkanı'nın yargılanması için Cumhurbaşkanı, kuvvet komutanlarının yargılanması için ise Başbakan'ın onaylaması gerekebilir. Ya da tamamının Başbakan tarafından onaylanması gerekebilir. Böyle bir formül bulunması gerekiyor. TSK'yi korumak görevimizdir" dedi.

Yasanın Anayasa Mahkemesi'nden dönmesi durumunda ne yapılabileceği sorusuna Kuzu, "Anayasa Mahkemesi'nin uygulamaları ve kararlarına baktığımızda asker-sivil dengesinde, sivilden yana yorum yaptığını ve sivilin haklarını genişlettiğini görüyoruz" cevabını verdi.