BIST 10.096
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.406,34
HABER /  POLİTİKA

DTPli Aynadan şok sözler

DTP'li Emine Ayna, Diyarbakır il kongresinde ''Atatürkün Kürtlere verdiği sözü yerine getirin' dedi

Abone ol

DTP Diyarbakır İl Kongresi, yine partililerin çok tartışılacak sözleriyle gündeme geldi... DTP Eş Başkanı Emine Ayna, Atatürk tarafından Kürtlere muhtariyet ve özerkli sözü verildiğini iddia ederek "Atatürk'ün Kürtlere verdiği sözleri yerine getirin" dedi.

İşte Emine Aynâ'nın o sözleri:


"Bize hep şu söyleniyor. Kürt sorununun çözümünde neden PKK, neden sayın öcalan diyorsunuz. Biz, Kürt sorunundan bahs ederken PKK'yı ve Öcalan'ı önemsediğimi söylüyoruz, kulak verilmesini söylüyoruz. Kürt halkının tarihi çok fazla derslerle doludur. Kürt halkının tarihi sürekli kandırılmalarla doludur. Hep kandırılmıştır Kürtler. Hep belli bir amaç uğruna Kürtler birlikte harekete ikna edilmiş, Kürtlerin haklarının ve taleplerinin verileceği söylenmiştir Ama, o amaç gerçekleştikten sonra Kürtlerin hakları, talepleri unutulmuştur. Bu yüzden PKK ve Öcalan önemli diyoruz. Hep şu söyleniyor Türklerle-Kürtler kardeştir. Kürt halkıyla Türk halkı omuz omuza savaşarak Türkiye'yi işgallerden kurtarıp kurmuştur. İşte o kurtuluş savaşı Kürtlerle birlikte verilirken 24 nisan 1920'de Kürt halkına bir söz verildi.

2. Kürt halkına Mustafa Kemal Atatürk en yakın çalışma arkadaşlarına dedi ki, (Kürtleri tanıyoruz. Biz tüm halkların kendi kaderini tayin hakkını tanıdığımızı Dünya'ya duyurduk. Bu yüzden Kürtlerin de kendi kaderini tayin hakkı tanırız ancak bütünlük içinde. Özerklik, muhtariyet tanıyarak bu mümkündür). Kürt ve Kürt halkına döndü, 24 nisan 1920'de (sizin kendi kaderinizi tayin hakkınızı tanıyoruz. Sizin hakkınızı ve özgürlüğünüzü tanıyoruz ancak şu anda ülkemiz işgal altındadır önce bu savaşı kazanalım
) dedi. Kürtlerle birlikte kurtuluş savaşı verildi.

1920-2009, Kürtlerin hala hak, özgürlük, hala kimliklerinin tanınması sorunu var. Mustafa Kemal Atatürk, TC kuruluşunuda bir söz vermiştir, Bu Türkiye Cumhuriyetinin sözüdür, biz böyle algılıyoruz. Eğer gerçekten Atatürk TC nin kurucusu olarak, Ulu önder olarak görülüyorsa verdiği sözü bu günkü yönetenler tutmak zorundadır."


KÜRTÇE PANKARTIN YANINA TÜRK BAYRAĞI


Kürtçe yazılı "Özgür kadın arayişi ve devrimci gençlik çoşkusu ile demokratik toplumu kuralım" pankartının yanına Türk bayrağının asıldığı salonda, sık sık Kürtçe "Biji serok Apo-Yaşasın Başkan APO", "Şehit Namırım-Şehitler ölmez" sloganları atıldı.

AYSEL TUĞLUK NELER DEDİ? DİĞER SAYFADA...

[PAGE]


Bir çözüm sürecinin başladığını kaydeden Aysel Tuğluk ise şunları söyledi:

"Kürtçe tv bu konseptin bir sonucu oladrak gelişmiştir. Sonrasında İmralı'ya F Tipi cezaevi statüsünün geliştirileceğine dair tartışmalar var. Evet siyaset ve diyalog dışında başka bir yol yöntem kalmamıştır. Silahlı mücadelede dönemi bitmiştir. Devlet artık bunu anlamak zorundadır. Hatta artık öyle bir sürece gireceğizki inanınki kendi askerlerini savaşa götürecek güç bulamayacaklar. Sayın Öcalan'ın açıklayacağı yol haritası tüm bu toz duman arasında ortak geleceğimizi belirleyecek, bir belge bir sözleşme olacaktır. Biz Kürtler onurlu bir gelecek adına şimdiden bunun altına imzamızı atıyoruz"