BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.419,76
HABER /  POLİTİKA

İşte Meclis'in demirbaşı olan isimler

TBMM'de en çok yer alan isimlerin başında Deniz Baykal ve Köksal Toptan geliyor. İşte Meclis'in demirbaşları haline gelen isimler...

Abone ol

Milletvekili seçilmek için binlerce aday adayı yarışırken, yıllardır milletvekili olan "Meclis'in demirbaşları sayılabilecek isimler de bulunuyor. Bunların başında eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal geliyor.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, CHP İstanbul Milletvekil Ali Topuz, MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er, CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol, CHP Ankara Milletvekili Önder Sav ve CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de uzun süre milletvekilliği yapan isimler arasında yer alıyor.

PARLAMENTONUN EN ESKİSİ BAYKAL

8 Meclis'te en uzun milletvekili olarak bulunanların ilk sırasında eski Deniz Baykal ve Köksal Toptan bulunuyor. Baykal ve Toptan Meclis'te 7 dönemdir bulunuyor. Baykal 26 yıl, Toptan ise 24 yıl milletvekilliği yaptı. Baykal, 1973 yılında girdiği Meclis'te 12 Eylül darbesine kadar iki dönem milletvekilliğinde bulundu. 12 Eylül'de siyasi yasağının kalkmasının ardından 1987 yılında Parlamento'ya yeniden giren Baykal, 1999 yılında partisinin yüzde 10'luk barajın altında kalmasından dolayı Meclis dışı kaldı. Baykal, 3 Kasım 2002 yılında yeniden Meclis'e girdi. Baykal, 15, 16, 18, 19, 20, 22 ve bu dönemle birlikte 7 dönem milletvekilliği yaptı.

TOPTAN 24 YILDIR VEKİL

Toptan ise 7 dönem milletvekili yapan ikinci isim oldu. 1977 yılında ilk kez Meclis'e giren Toptan, 12 Eylül sonrasında Meclis'e 1986 yılında yapılan ara seçimlerde girdi. Toptan, 16, 17, 18, 22. dönemler Zonguldak; 19, 20. dönemler Bartın Milletvekili oldu. Toptan, 23. dönemde ise Zonguldak milletvekili olarak devam ediyor.

CHP'de Baykal'dan sonra en fazla milletvekilliği yapan isimlerden birisi de İstanbul Milletvekili Ali Topuz, 1973 yılında ilk kez girdiği Parlamento'da 6 dönemdir milletvekilliği yapıyor. Topuz, CHP'den önümüzdeki dönem için milletvekilliği aday adaylığı başvurusunda bulunmadı.

CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol, Baykal ve Topuz gibi Meclis'e 1973 yılında girdi. Anadol, 15, 16 Dönem Zonguldak, 18 ve 22. dönem İzmir Milletvekili oldu. Anadol, aday gösterilip seçilmesi durumunda altıncı dönem milletvekilliği yapmış olacak.

5 DÖNEMDİR MECLİS MÜDAVİMİ OLANLAR

AK Partili Ülkü Güney de Murat Başesgioğlu gibi 1987 yılında Meclis'e girdi. 21. dönemde milletvekili olmayan Güney, 5 dönemdir milletvekili olanlardan. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Abdülkadir Aksu ve Salih Kapusuz, AK Partililer Yaşar Eryılmaz, Zeki Ergezen, Eyüp Cenap Gülpınar, Süleyman Çelebi CHP Hatay Milletvekili Fuat Çay gibi milletvekilleri TBMM'de beşinci dönemlerini tamamlayan isimler oldu.

AK PARTİLİ ARINÇ'IN DÖRDÜNCÜ DÖNEMİ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Manisa Milletvekili Bülent Arınç, AK Partililer Necati Çetinkaya, İsmail Özgün, Mehmet Altan Karapaşaoğlu, Osman Pepe, Zülfikar İzol, Kemaletin Göktaş, Sait Açba, CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş, Ankara Bağımsız Milletveki Eşref Erdem, Manisa Bağımsız Milletvekili Mustafa Erdoğan Yetenç gibi isimler ise Meclis'te dördüncü dönemini tamamlayanlardan.

AK PARTİ, CHP VE MHP KURMAYLARI

Meclis'te üçüncü dönemini tamamlayan isimler şöyle: AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Partililer Dengir Mir Mehmet Fırat, Ahmet İyimaya, Saffet Kaya, Ahmet Edip Uğur, Kazım Ataoğlu, Devlet Bakanı Faruk Çelik, İrfan Gündüz, Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Mehmet Sağlam, Özkan Öksüz, Eyüp Fatsa, Yahya Akman ve Seyit Eyüpoğlu, Abdullah Veli Seyda, MHP'li Bekir Aksoy, Tuncay Toskay ve CHP'li Yılmaz Ateş, Enis Tütüncü.