BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

BDP'nin büyük Diyarbakır hedefi!

Kapatılan DTP'nin yasaklı milletvekili Ahmet Türk Mardin'den bağımsız adaylık başvurusu yaparken Diyarbakır hedefini açıkladı.

Abone ol

12 Haziran'da yapılacak seçimde bağımsız milletvekili adayı olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, adaylık başvurusunu yaptı.

Diyarbakır'dan 6 bağımsız adayla yola çıktıklarını söyleyen Türk, "6 adayı parlamentoya gönderebilirsek ki göndereceğiz; bunun anlamı çok büyük olacak. Devletin bütün inkarcı politikasına karşı bağımsız adaylar ile Diyarbakır'dan çoğunluğu elde etmek; dünyaya, Türkiye'ye ve halkımıza önemli bir mesaj olacak" dedi.

BDP'nin desteklediği bağımsız adaylar başvurularını yapmaya başladı. BDP'nin bağımsız adaylarından Süryani asıllı Erol Dora ile Mardin İl Seçim Kuruluna gelen Ahmet Türk parlamentoyu sorunların çözüm yeri olarak gördüklerini belirterek şunları söyledi:

''Bizler de halkımızın özgürlük mücadelesine katkı sunmak için milletvekili adayı olarak başvuru yaptık. Halkımızın taleplerini iletmek için buradayız. Alacağımız sonuç, Kürt halkının sesi olarak yansıyacak. Bu nedenle bu seçimi halkımızın iradesinin ortaya çıkmasında önemli bir dönem olarak değerlendiriyoruz. Diyarbakır'da bütün zorluklara rağmen bağımsız 6 adayı parlamentoya gönderebilirsek ki göndereceğiz; bunun anlamı çok büyük olacak. Devletin bütün inkarcı politikasına karşı bağımsız adaylar ile Diyarbakır'dan çoğunluğu elde etmek; dünyaya, Türkiye'ye ve halkımıza önemli bir mesaj olacak. Bugün Kürt sorunun çözümü isteyen demokrasi güçlerini yanımızda görmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Türkiye'de Türkler gibi büyük acılar çekmiş, Süryaniler, Ermeniler ve farklı kimlilikler ile demokrasi mücadelesini vermek bizim için önemlidir. Biz bunu başardık. Halkımız bu başarıyı taçlandıracaktır.''

MARDİN'DE NEDEN ARAP ADAY YOK?

Bir gazetecinin Mardin'den ''Kürt ve Süryani aday gösterdiniz, neden Arap aday göstermediniz?'' sorusunu yanıtlayan Türk, ''Biz belediye seçimlerinde bile Mardin'de bir Arap kardeşimizi göstermek istedik ve bu konuda büyük çaba gösterdik. Ama arkadaşlarımız o dönemde bize aday vermediler. Bu dönemde de bütün ısrarlarıma rağmen bize bir talep gelmedi'' dedi.

SALİM ENSARİOĞLU DA BAĞIMSIZ ADAY

Eski Devlet Bakanı Salim Ensarioğlu, 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçiminde Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili adaylığı için başvuru yaptı.

Diyarbakır'da, BDP ve AK Parti adaylarının birbirlerine benzer kişilerden oluştuğunu, bunların da seçimden sonra kavgaya tutuşacaklarını ileri süren Ensarioğlu, ''Kavgayla sorunlar çözülmez. Televizyondaki programlarda birbirleriyle kavga edip, halkın sorunlarını çözmeyecekler. Halkın sorunlarının çözümü için üçüncü bir kapının açılması için bağımız adaylık başvurusunda bulundum. Yıllarca bakanlık yaptım, bölgenin ve halkın sorunlarını yakından biliyorum'' diye konuştu.

AMCA YEĞEN YARIŞACAKLAR

Bu arada Salim Ensarioğlu'nun yeğeni Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu da bir süre önce başkanlıktan istifa ederek, AK Parti'den milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulunmuştu.