BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

İşte Meclis'e türbanla girecek o vekiller

Demokratikleşme Paketi'yle birlikte başörtüyle siyaset yapmanın önündeki tüm engeller kaldırıldı. Gözler ise türbanlı vekillerde...

Abone ol

Başbakan Erdoğan dün Kosova seyahati öncesi Meclis'te türbanlı vekil krizine "İçtüzük değişikliğine gerek yok" diyerek noktayı koydu.

Erdoğan'ın açıklamasından bir kaç saat önce ise sosyal medyaya düşen bir fotoğraf Meclis'e girecek türbanlı vekiller konusunda ilk sinyali verdi.

Fotoğraf MHP Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Meral Akşener'e aitti. Hacca giden Akşener'in başörtülü haliyle ilk kez poz vermişti.

Bu iki gelişmenin ardından ise gözler AK Parti'deki kadın vekillere çevrildi. Akla ilk gelen isimler ise hacca giden 4 AK Parti'li kadın vekil oldu.

Hürriyet sinin haberine göre, kadın vekillerin önümüzdeki günlerde türbanla gelerek sürpriz yapacağı dile getirilirken, Mardin Milletvekili Gönül Şahkulubey’in yakın çevresine türban takarak TBMM’ye gelmek istediğini söylediği öğrenildi. Ancak son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceği belirtiliyor.

Bu konuda parti kurmayları arasında da görüş farkı bulunuyor. Bazı kurmaylar, önümüzdeki seçimlerde türbanlı aday gösterilmesinin daha doğru olacağını dile getirirken, bazıları da mevcut kadın milletvekillerinin bu yöndeki isteklerini destekliyor.

Ak Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Mustafa Elitaş’ın daha önce yaptığı açıklamalarda, özellikle hacca giden kadın milletvekillerinin döndükten sonra bu yönde taleplerini saygıyla karşılayabileceklerini dile getirmişlerdi. Bu kadın vekiller, AK Partide siyaset yapmaya başladıkları ve aday oldukları dönemde de kapalı değillerdi.

4 VEKİL KİM?

Kadın vekillerin hacdan dönmeleriyle birlikte, genel kurula “türbanla” girecekleri konusu da kulislerde yoğun şekilde konuşulmaya başlandı. Hacca giden Mardin Milletvekili Gönül Şahkulubey, Konya Milletvekili Gülay Samancı, Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar ile Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak bu hafta izinli sayıldı. Bu kadın milletvekilleri, bu haftayı aileleriyle geçirecekler. Önümüzdeki hafta TBMM’ye gelecek kadınların dördünün de türban takabileceği, bunlardan Gönül Şahkulubey’in bu istediğini yakın çevresiyle de paylaştığı belirtiliyor.

AJANSA AÇIKLAMA YAPMIŞLARDI

Türban takacağı iddia edilen kadın vekillerden ikisi daha önce A.A’ya yaptıkları açıklamada, siyaseti TBMM’ye geldikleri gibi sürdüreceklerini dile getirmişlerdi. AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, “Eğer kişi kapanacaksa bu karar o kişiye ait olmalıdır. Ben bunu yaparsam da sembolik olarak yapmam, Allah rızası için Allah’ın emri ve dini inancımın gereği olarak yaparım. Ama şu anda nasılsam, Meclis açıldığında da öyleyim” demişti. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar da “İnanan her kadının Allah nasip ederse yapması gereken bir şey ama şu anda ben kendimi buna hazır hissetmiyorum. Meclis’e nasıl girdiysem, öyle devam edeceğim. Milletvekili iken de böyle bir şey söz konusu değil” diye açıklama yapmıştı.

MERAL AKŞENER'İN BAŞÖRTÜ HALİ... TIKLAYIN

TBMM Başkanvekili Meral Akşener'in başörtülü fotoğrafları sosyal medyada yayınlandı. HABERİ OKU

12667.jpg