BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

İşte Kılıçdaroğlu'nun İzmir'i seçme nedeni

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ön seçim için İzmir’i seçmesi partiyi karıştırdı. İzmirliler Kılıçdaroğlu’nun kolaya kaçtığını belirtirken, kontenjan adayları bunu haksızlık olarak yorumladı.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, kontenjandan adaylık başvurusu yapmasına karşın sürpriz kararla CHP’nin kalesi olarak nitelenen İzmir’den önseçim adayı olması bu kararında birden çok planın yattığı iddia ediliyor.

Kılıçdaroğlu’nun seçim sonrası muhtemel rakipleri Deniz Baykal, Mustafa Sarıgül ve Önder Sav’ın önseçimden aday olmaları nedeniyle onlara karşı kontenjan vekil olmadığını göstererek fark atmak istemesinin yanı sıra, İzmir’den çok yüksek oyla aday gösterilerek seçmen nezdinde rakiplerine karşı güçlü lider imajı çizmek istediği iddia ediliyor. Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’da Sarıgül’ün ezici oyla önseçimden birinci çıkabileceği ihtimali nedeniyle onun gölgesinde kalmamak için de İstanbul yerine İzmir’i tercih ettiği konuşuluyor.

RAKİPLERİNE KARŞI SEÇİM KOZU

Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin en güçlü olduğu İzmir’den 2. bölgeden önseçime girerek üyelerin oylarıyla aday olma kararı, parti içindeki muhalefetin hesabını bozmaya yönelik bir hamle olarak yorumlandı. Kılıçdaroğlu’nun seçim sonrası muhtemel rakipleri olarak görülen Deniz Baykal’ın Antalya’dan, Mustafa Sarıgül’ün İstanbul’dan, Önder Sav’ın Ankara’dan önseçim adayı olması nedeniyle onlara karşı kontenjandan milletvekili olmadığını göstererek parti tabanından artı puan almayı planladığı belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun en güçlü rakiplerinden Muharrem İnce’nin Yalova’dan merkez yoklamasıyla aday gösterilmesinde de bu hesabın yattığı öne sürülüyor. Kılıçdaroğlu’nun İzmir’den önseçime girme planında, partiye en yüksek oyun bu ilden çıkmasının da etkili olduğu ifade ediliyor. Hakim gözetiminde CHP’li üyelerin 29 Mart’ta kullanacağı oyla adayı olacak olan Kılıçdaroğlu’nun rekor oyla aday gösterileceği beklentisinde olduğu ve bu şekilde hem parti tabanına hem rakiplerine ‘tabandan en çok destek alan güçlü lider’ imajını da göstermek istediği öne sürülüyor.

KONTENJAN İÇİN SIRADALAR

Bu arada Kemal Kılıçdaroğlu önseçime girerken, A takımında yer alan isimlerin tamamına yakınının önseçim yerine kontenjandan adaylık başvurusu yapması dikkat çekti. Daha önce belediye başkan yardımcılığı görevinde bulunan ve İstanbul örgütünde ağırlığı olduğu ifade edilen CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin İstanbul’dan kontenjan adaylığı için başvurdu.

İSTANBUL’DA SARIGÜL HESABI

Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’da Mustafa Sarıgül’ün ezici oyla önseçimden birinci çıkabileceği ihtimali nedeniyle onun gölgesinde kalmamak için de İstanbul yerine İzmir’i tercih ettiği konuşuluyor. Sarıgül Kılıçdaroğlu’nun 2011 seçimlerinde aday olduğu İstanbul 2. bölgeden önseçime girmeye hazırlanıyor. Sarıgül’ün de rekor oyla aday olmak için yoğun bir seçmen çalışması yaptığı belirtiliyor. İstanbul 2’nci bölgede 1,3,5,7’nci sıralarda kontenjan adayları yer alacak.