BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Güneş tutulması selfie çekmeyin çünkü...

Güneş tutulması bugün saat 10.48'de İzmir ile başlayacak. Güneş tutulması sırasında selfie çekmeyin kör olabilirsiniz. Güneş tutulması hangi ilde ne zaman?

Abone ol

2015 yılı ilk güneş tutulması bugün gerçekleşiyor peki hangi ilde ne zaman güneş tutulması olacak, güneş tutulması anını nasıl izleyebilirsiniz. Bilim adamları bugün gerçekleşen tam güneş tutulması sırasında akıllı telefonlardan selfie çekilmemesi uyarısında bulundu. Tam güneş tutulması sırasında çekilecek selfielerin körlük riskini taşıdığı belirtildi.

GÜNEŞ TUTULMASI CANLI YAYIN
İngiltere Göz Doktorları Koleji'nden yapılan açıklamada, tutulma sırasında güneşe doğrudan bakılmaması gerektiği vurgulandı. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr Halil Kırbıyık da, Güneş'e doğrudan çıplak gözle bakılmaması uyarısı yaptı.

GÜNEŞ TUTULMASI NEYLE İZLENMELİ?
Prof. Dr. Halil Kırbıyık, "Ya güneş gözlüğü, ya da isli cam veya özel gözlüklerle bakılsın ki, ultraviyole ışın bakımından gözler zarar görmesin" dedi.

İstanbul Üniversite Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan güneş tutulmasını izleyecek olanlara şu tavsiyeleri verdi ;
'Güneş tutulmasına çıplak gözle bakmak çok tehlikeli. Çıplak gözle bakıldığında ışınlar retinaya zarar verir ve kör olma olasılığı var. Özel gözlüklerle veya kaynakçı gözlüğüyle bakılabilir. Röntgen filmleriyle de kısa süreli bakıp çekme suretiyle bakılabilir. Tutulma için özel gözlüğü olanlar bu güzel doğa olayını izleyebilirler. Tüm halkımızın bunu merak etmesini ve önlemini alarak bakmasını istiyoruz".

GÜNEŞ TUTULMASINDA SELFİE ÇEKMEYİN
Tutulma sırasında selfie çekerken güneşe çok kısa bir süreyle bakmak dahi gözün gerisinde yanıklara yol açabiliyor. Bu nedenle uzmanlar güneş tutulması sırasında asla selfie çekilmemesi gerektiğini bildiriyorlar.

TÜRKİYE'DE GÜNEŞ TUTULMASI NASIL GÖRÜLECEK?

Tam güneş tutulması, eğer hava bulutsuzsa Türkiye'den de çıplak gözle görülebilecek. Tutulma Türkiye'de ilk kez saat 10:48'de İzmir'de başlayacak. İstanbul'da ise bu saat 10:52 olacak. 11:56'da maksimum seviyeye ulaşacak tutulma, 13:02'de sona erecek.

SÜPER AY OLAYI

Yıllar sonra ilk kez gerçekleşecek olan tam Güneş tutulması sırasında, Dolunay'ın Dünya'ya çok yaklaştığı "Süper Ay" olayına da tanıklık edilecek.

"Süper Ay" en son 11 Ağustos 2014'te yaşanmıştı. Bu sırada Dolunay normalden 30 kat daha parlak ve yüzde 14 daha büyük görünüyor.