BIST 10.101
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.412,44
HABER /  GÜNCEL

İşte İranın ilk kadın bakanı

İran İslam Cumhuriyeti’nin ilk kadın bakanı Destcerdi, TRT Türk’e konuştu. Dünyanın merak ettiği bakan, ilginç sözler söyledi.

Abone ol

O, İran İslam Cumhuriyeti’nin ilk kadın bakanı... Dünyanın röportaj yapmak için peşinde olduğu Destcerdi, TRT Türk’e konuştu. Sağlık Bakanı Destcerdi’nin açıklamaları, İran’da kadın olmanın ne anlama geldiğine dair ipuçları taşıyor.

Bakanlık koltuğuna oturması, Destcerdi’nin özel hayatını pek de etkilememiş. Destcerdi, tatil günü olan Cuma günleri, mutfağa girip yemek pişiriyor. Eşinin desteği konusunda da “bana söylenmemesi, tahammül etmesi yeterli” diyor.

Bir ülkenin ilk kadın bakanı olmaktan dolayı gurur duyduğunu söyleyen Destcerdi “iftihar ediyorum, çünkü hem cumhurbaşkanı beni yeterli gördü, hem de Meclis’ten güvenoyu alabildim” dedi.

Önceliğini, “sağlık hizmetlerinde halkın takdirini kazanmak” olarak açıklayan Destcerdi, 35 milyon kadın adına başarmak durumunda olduğunu, bir kadının sağlık bakanlığını idare edebileceğini göstermek istediğini söyledi.

ÖZEL HAYATI NASIL ETKİLENECEK

İran’ın ilk kadın bakanı, yeni görevinin yaşam tarzını ve ev hayatını nasıl etkileyeceğini sorusunu “bir şey değişmeyecek” diye yanıtladı.

Bakanlık öncesi ünivesitede öğretim üyesi olarak çalışan ve yöneticilik yapan Destcerdi, sabah namazından sonra üniversiteye gittiğini, akşam 11:00’e kadar çalıştığını anlattı. Yeni görevinin evdeki durumu değiştirmeyeceğini belirten Dertcerdi, tatil günü olan Cuma günleri bir kaç çeşit yemek pişirip buzdolabına koyduğunu, vakit bulamazsa yemek pişirme işinin, hafta içi geç saatlere kaldığını söyledi. İ

ranlı kadın bakan, eşinden destek görüp görmediği sorusuna da “bana söylenmemesi, tahammül etmesi bile yeterli” yanıtını verdi.

BİR JİNEKOLOG

Jinekolog olan Destcerdi, mesleğini çok sevdiğini, doğumdan yıllar sonra bile, hastalarının kendisini ziyarete geldiğini söyledi. Destcerdi bugün bile hatırladığı mesleki anıyarından birkaçını da şöyle anlattı: “Dünyaya getirdiğim bir çocuğun bebeğini de doğurttuğumu hatırlıyorum, yani iki nesli doğurttum. Bir gün otobanda giderken aracımın lastiği patladı. Sağa çektim, tam servisi aramaya hazırlanırken, yanımda bir araç durdu, Araçtaki beyefendi çocuğunu benim doğurttuğumu söyledi ve lastiği değiştirdi

Destcerdi, “kadınlara erkek doktorların bakması doğru mu?” sorusuna “isteyen istediği doktoru seçebilmeli” yanıtını verdi.