BIST 10.541
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.474,24
HABER /  GÜNCEL

İşte eşcinsellerin referandum tavrı

Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, sanatçılar derken, eşcinseller de referandum oyunu açıkladı.

Abone ol

Lezbiyen-Gey-Biseksüel-Transseksüel-Travesti Dayanışma Derneği (Lambdaİstanbul), anayasa değişikliğinde eşcinsellerin hakları görmezden gelindiği için referandumda hiçbir siyasi hatta destek vermeyeceğini duyurdu.

Dernek adına yapılan yazılı açıklamada, "Sermaye, milliyetçilik, erkeklik üzerine kurulu olan, askerin vesayetini meşrulaştıran bu anayasanın seksist ve heteroseksist olduğu hepimiz malumudur" değerlendirmesi yapıldı.

Değişiklik paketi ile devletin asker üzerindeki etkisine bir takım kısıtlı değişiklikler getirse de, YÖK, HSYK, RTÜK gibi darbe ürünü olan kurumları meşrulaştırarak, kendine göre ayar verme yoluna gittiği" için eksik bulundu.

MİSAFİR DEĞİL VATANDAŞIZ

Paket için 'evet' ve 'hayır' diyenlerin söylemleri içerisinde LGBTT bireylerin uğradığı ayrımcılığa dair herhangi bir söylem, anayasaya "cinsel yönelim" ve "cinsiyet kimliği", ibaresinin eklenmesi gibi bir çaba görülmediğini belirten Lamdaİstanbul, açıklamasında şöyle denildi:
"Bizler bu ülkenin misafirleri değil, vatandaşlarıyız. Bizler, mevcut anayasa ve oylamaya götürülen anayasanın LGBTT bireyler açısından herhangi bir değişlik arz etmemektedir. Her iki anayasa da heteroseksit, eril yasa ve uygulamaları meşrulaştırarak devam ettirmektedir. Bizler, dil, din, cinsiyet, etnik köken, cinsel yönelim farklıkları için herhangi bir çaba içerisinde olmayan hiçbir politik hatta destek vermediğimizi sizlerle paylaşıyoruz."