BIST 10.541
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.473,08
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bayramda nasıl beslenmeli?

Beslenme uzmanları, Bayram'da ağır beslenmekten kaçınılması, az miktarda sık sık beslenilmesi konusunda uyarı bulundu.

Abone ol

Uzmanlar, Ramazan Bayramı'nda ağır yemeklerden kaçınılması gerektiğini belirterek, az miktarlarda sık sık beslenmenin önemli olduğunu ifade ettiler.

Uzmanlar, Ramazan ayı boyunca tutulan oruç sebebiyle iki öğün yemeye alışan vücudun bayramla birlikte geçilen üç öğünlük normal yemek düzeninde farklı tepki gösterebileceğini söylediler.

Diyet Uzmanı Gülşah Esensoy, mideyi fazla zorlamamak için öğün sayılarının ve besin miktarlarının yavaş yavaş arttırılmasının daha doğru olduğunu kaydetti.

RAHATSIZLIKLARA DİKKAT!

Bayramda ikram edilen şeker, çikolata, baklava ve mide asidini artıran yağlı besinlerden mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Esensoy, "Beslenme düzenindeki bu hızlı değişim midede şişkinlik, hazımsızlık, bulantı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra tansiyon ve kan şekeri yüksekliği gibi diğer rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor.

Bayramın ilk günü az yağlı peynir, domates, salatalık, tam tahıllı ekmek, süt ve meyve gibi hafif besinler ile güne başlanmalı. Şekerleme, tatlı gibi enerji içeriği yoğun besinler tüketilmemeli. Ancak illa ki tüketilecekse de az miktarda tüketilmeli" dedi.

AZ MİKTARDA SIK SIK BESLENME

Gün içinde az miktarlarda sık sık beslenmenin önemine değinen Esensoy, bayramda dikkatli beslenme ile ilgili şu önerilerde bulundu:

"Ana öğünlerde az yağlı bir çorba ile midede tokluk hissi oluşturularak, ardından az yağlı ve kızartma işlemi uygulanmadan pişirilmiş etli sebze yemekleri tüketilmeli. Menüde ayrıca yoğurt, salata gibi hafif besinlere yer verilmesi de uygun olacaktır.

Ara öğünleri daha sağlıklı hale getirmek için ise meyve, süt veya yoğurt gibi hafif besinler tüketilmeli. Çok şeker ve yağ içeren ağır tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar tercih edilmeli.

Özellikle çok yoğun sıcakların yaşandığı bu yıl, Ramazan dönemindeki beslenme biçiminden dolayı vücudumuz çok fazla sıvı kaybetti. Bu sebeple az şekerli veya şekersiz kompostolar ile bitkisel çayların tüketilmesinde fayda vardır."

ÖĞÜN ÖĞÜN YEMEK ÖNERİLERİ

Esensoy, kronik rahatsızlıkları olan kişilerin mutlaka düzenli beslenmeleri ve mümkünse bu konuda bir uzmandan destek almaları gerektiğinin de altını çizdi. Esensoy, ayrıca beslenmeyi etkileyebilecek herhangi bir sağlık problemi olmayan yetişkinler için örnek bir bayram menüsü verdi.

Esensoy, şu önerilerde bulundu:

"Sabah bir kibrit kutusu büyüklüğünde az yağlı beyaz peynir, 4-5 adet zeytin veya iki adet ceviz içi, domates, salatalık ve biber ile tam tahıllı ekmek. Ara öğün olarak bir adet meyve ya da az şekerli bir kase komposto içilebilir. Öğle yemeğinde bir kase çorba, etli sebze yemeği, yoğurt, yeşil salata ve kepekli veya tam tahıllı ekmek tüketilmelidir. İkinci ara yemekte ise meyve yahut komposto tüketilmeli. Akşam menüsünde ise öğlen menüsünün aynısı uygulanmalı. Son ara yemekte ise meyve yenmelidir."