BIST 9.978
DOLAR 32,40
EURO 34,82
ALTIN 2.434,93
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

İşte Arınç'ın aklındaki bedelli formülü

Arınç, KCK'daki iki isimle ilgili konuşurken bedelli konusundaki çalışmalar hakkında bilgi verdi!

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KCK operasyonunda iki isim için verilen tutuklama kararının oldukça dikkat çekici olduğunu söyledi. Düşüncelerinden dolayı kimsenin itham edilmemesi gerektiğini kaydeden Arınç, tutuklama kararlarında belli gerekçelerin bulunduğunu söyleyerek yargı kararının beklenmesi gerektiğini ifade etti. Arınç, bedelli konusunda da bulunacak formülün herkesi tatmin edeceğini söyledi.

Arınç, Bursa'da katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. KCK operasyonlarıyla ilgili sorulara cevap veren Arınç, operasyonlarla ilgili yargı sürecin 2-3 yıldır devam ettiğini söyledi. KCK soruşturması kapsamında tutuklanan bilim kadını Büşra Ersanlı ve yayıncı Ragıp Zarakolu'nun tutuklanmasının çok ilgi çekici olduğunu anlatan Arınç, kimsenin düşünceleri ve fikirleri nedeniyle itham edilmemesi gerektiğini söyledi.

"EN AKILCI KARAR YARGI KARARINI BEKLEMEKTİR"

Her iki isim için verilen tutuklama kararının üzüntü verici olduğunu ancak yargı kararının beklenmesi gerektiğini ifade eden Arınç, bu süreçte iki isminde aklanmasını beklemenin en akılcı yol olacağını söyledi. Ersanlı'nın BDP'nin anayasa çalışmalarında bulunduğunu hatırlatan Arınç, şöyle konuştu:

"KCK'nın eğer bu noktalara kadar uzanan bağlantıları varsa ve KCK bu tür etkiler altında kalarak Türkiye'de bir şehir yapılanmasıyla PKK bağlantısını siyasiler kanalıyla legalize etme çabası varsa (ancak hukuki tabirler olarak böyle söylüyorum) endişe verici bir gelişmedir. Dolayısıyla üzülelim ama yargı kararının da bir an önce ortaya çıkmasını isteyelim''

"HALA PKK'YI TERÖR ÖRGÜTÜ GÖRMEYENLER VAR"

Erdoğan'ın Almanya'da terör örgütüne destek sağlayan grupların Avrupa'da destek gördüğüne ilişkin eleştirilerinin haklı gerekçelerinin bulunduğunu söyleyen Arınç, bazı AB ülkelerinin örgüt üyelerinin iadesiyle ilgili taleplere karşılık vermemelerinin Türkiye'ye üzdüğünü ifade etti. Bazı ülkelerde suç örgütü ile terör örgütü tanımında bile Türkiye'ye yardımcı olunmadığını ifade eden Arınç, teröristleri özgürlük mücadelesi yapan halk hareketi olarak görenlerin yapılan eylemlere baktığında hata yaptıklarını anladıklarını söyledi.

BEDELLİ KONUSUNDAKİ İTİRAZLAR HAKLI

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bedelli askerlik konusunda da soruları cevaplandırdı. Şehit tabutlarının geldiği bir dönemde bedelli askerlik konusunda itirazların yükselebileceğini ve bununda anlayışla karşılanması gerektiğini söyleyen Arınç, bedelli konusunda ilk adımı da kendilerinin atmadığını ifade etti.

"O TEKLİFE KARGALAR BİLE GÜLER"


Genelkurmay'ın asker ihtiyacı nedeniyle bedelliyi kabul etmediğini hükümet olarak bugüne kadar bu gerekçeyi kabul ettiklerini ifade eden Arınç, bedelli konusunda siyasetçi olarak halkın hissiyatına kulak vermek zorunda olduklarını söyledi. CHP'nin bedelli konusundaki önerisi olan düşük geliri 10 binlerce insanın beyan edebileceğini anlatan Arınç, şöyle konuştu:

''Demek ki onlar hiç para ödemeden, hiç askere gitmeyecekler. Bu asker mevcudunun azaltılması, profesyonel askerliğe geçiş konusunda bir teklifse bunu anlayışla karşılarız. Ama bedelli teklif eder görünüp, yani sağ gösterip sol vurmaksa bunun samimiyetle hiç ilgisi yok. Siz bedelli kapsamında daha dar daha özgül bir düzenleme mi istiyorsunuz? Yoksa 800 binlik mevcudu 50 bine düşürmek mi istiyorsunuz? Açıkça dersiniz ki; '50 bine düşsün.' Oturalım konuşalım. 'Hayır canım bugünkü mevcut devam etsin' derseniz sizin teklifinize kargalar bile güler. Dolayısıyla CHP'nin teklifini bir kenara koyalım.''

"MHP'NİN ÖNERİSİ DAHA AKILLI"

Arınç, MHP'nin bedelli askerlik konusundaki teklifinin daha akıllı, daha mantıklı olduğunu ifade ederek, ''Mesela zannederdik ki biz, bu şehitlerimizin, ayrıcalık olmasın, fakir zengin ayrımı düşüncesiyle MHP'nin buna kesinlikle karşı çıkacak. Geçmişte çıktı. Ama 6-7 ay öncesi, Sayın Bahçeli'nin 'şu şu şu şartlar altında bir düzenleme yapılabilir' düşüncesi, bugün en iyi düşüncedir. Dolayısıyla biz bu çalışmamıza son vermemiştik. Yine Genelkurmay ile asker ihtiyacımızı göz önünde tutarak, ama bir bedelli yapılabilir mi konusunda da her gün çalışmalarımıza devam ediyorduk'' dedi.

Arınç, ''Milletin vicdanı tamam, mademki askerlik konusunda bu kadar gelir geldi, ülkemizin güvenliği, ülkemizin bağımsızlığı, ülkemizin terör belasından kurtulması ve bu açıdan bize hizmet etmiş insanların gönüllerini yapmak, onları hoş etmek konusunda bir formül bulalım noktasındayız. Formülümüzü Allah'ın izniyle ortaya çıkarttığımızda, millet diyecek ki Allah sizden razı olsun, ne güzel düşündünüz'' diye konuştu.