BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.429,35
HABER /  GÜNCEL

İstanbul'da lale devri başladı

Günümüzde Hollanda’ya ait kabul edilen laleyi yeniden İstanbul’un simgesi haline getirmeyi amaçlayan Lale Festivali’nin 8’incisi dün Emirgan Korusu’nda başladı.

Abone ol

Şehri adeta lalezara (lale bahçesi) çeviren etkinlik kapsamında İstanbul genelinde 82 türde 9 milyon 300 bin lale soğanı ekildi. Sadece Emirgan Korusu’na ekilenler 2,5 milyona ulaşırken 2004’ten bu yana ekilen lale soğanı 45,5 milyonu buldu. 1,5 milyon lira maliyetli festivalin açılışına katılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, lalenin asıl vatanının Türkiye olduğunu söyledi. Gittiği her yerde lalelerin İstanbul’un tanıtımına zenginlik kattığını, bunun da pozitif dönüşümler sağladığını belirtti.

Lale Festivali’nin açılışında konuşan Bakan Egemen Bağış, bir toplumun ruh halini anlamak için o toplumun uğraşlarına bakmak gerektiğini söyledi. “Bizim atalarımız, bizim ecdadımız o ince anlayışı ve hoşgörüsü ile çiçeklerle uğraşmıştır. Çok farklı, sembolik güçleri, derin anlamlı yüksek ruhlu tabiatlarıyla ecdad laleye ayrı bir anlam yüklemiştir.” diyen Bağış, gittiği her yerde lalelerin İstanbul’un tanıtımına zenginlik kattığını, bunun da pozitif dönüşümler sağladığını belirtti.

Lalenin bugün Hollanda’ya ait bir çiçek gibi kabul edildiğini ancak asıl vatanının Türkiye olduğunu hatırlattı. Hollandalı bir diplomatın lale soğanlarını ülkesine götürmesiyle bu algının oluştuğunu anlatan Bağış, Osmanlı’nın laleye yüklediği manayı şöyle anlattı: “Lale bir bakıma mütevazılığın, çekingenliğin sembolüdür. Aynı zamanda, renkleri ve güzelliği ile görenleri cezbeden bir çiçek olmuştur. Lale dallanmayıp sadece bir sap ve çiçek verdiğinden itikatımızca tevhidin bir sembolü olarak görülmüştür.” Egemen Bağış’ın yanı sıra çok sayıda davetli ve vatandaşın katıldığı etkinlik sonrası lale yapraklarından elde edilen gıda boyasıyla yapılmış festivalin sekizinci yaş günü pastası kesildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet ise lalenin yok olup gitmesine müsaade etmediklerini söyleyerek, Lale Festivali’ni gelenekselleştirdiklerini dile getirdi. Emirgan Korusu’na bu sene yaklaşık 2 buçuk milyon lale ekildi. 2004’ten bu yana ise 4 milyon 400 bin lira harcanarak 45 buçuk milyon lale soğanı ekildi. Geçmişte Hollanda’dan ithal ettiği lale soğanlarını park ve bahçelere diken İstanbul Belediyesi son yıllarda ürettiği laleleri yurt dışına satmaya başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festivalde yer alan çeşit çeşit renkli laleler, vatandaşların da ilgisini çekti.