BIST 10.214
DOLAR 32,22
EURO 35,02
ALTIN 2.455,74
HABER /  GÜNCEL

İstanbulda kuş uçurtmayacaklar

İstanbul'da yapılacak IMF ve Dünya Bankası toplantıları için güvenlik önlemleri üst seviyede. 10 binin üstünde polis görevli.

Abone ol

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankası Guvernörler toplantıları nedeniyle yaklaşık 20 bin kişiyi ağırlayacak İstanbul'da üst seviyede güvenlik önlemi alındı. 10 binin üzerindeki güvenlik gücü sayısıyla rekor seviyedeki katılımcı Harbiye'deki Kongre Vadisi'nde ağırlanacak.

Alınan güvenlik önlemleri ve toplantılarla ilgili bilgilendirme açıklamaları yapan İstanbul Valisi Muammer Güler, 6-7 Ekim 2009 tarihlerinde yapılacak toplantılar nedeniyle genel olarak yolların trafiğe kapatılmayacağını duyurdu. Yer yer geçiş güzergahlarında yol kapamalarının yapılacağını belirten Güler, 186 ülkeden gelen katılımcıların ağırlanması için bütün önlemlerin alındığını, yaklaşık 10 bin polisin görev yapacağını açıkladı.

Vali Güler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve İl Jandarma Komutanı Albay Hamza Celepoğlu ile birlikte toplantılara ilişkin bilgi verdi. İstanbul'un çok önemli toplantılara ev sahipliği yaptığını hatırlatan Güler, kongre vadisi ve İstanbul'daki geçiş güzergahlarında önlemlerin alındığını anlattı.


YOLLAR KAPANMAYACAK

16 ayrı salonda gerçekleştirilecek toplantılar için delegasyon temsilcilerinin 1050 adet odada da toplantı yapacaklarını anlatan Güler, genel olarak trafik konusunda yol kapaması yapılmayacağının altını çizdi. Harbiye'deki Kongre Vadisi çevresinde bir kaç caddede kapatma yapılacağını söyleyen Güler kontrollü geçişler yapılarak genel hayatın etkilenmemesi için gayret gösterileceğini belirtti.

Toplantılara vatandaşların bakışının önemli olduğunu hatırlatan Güler, kongre turizminde dünya sıralamasında 16. sıradaki Türkiye'nin ilk 10'a girmesi için çaba gösterildiğini anlattı. Güler, "250 kişiden başlayarak 9 kişiye kadar olan 16 ayrı salonda toplantılar düzenlenecek. Kongre Vadisi'nde iç ve dış kontrol noktaları oluşturulacak. Bu alanlar içinde giriş ve çıkış kontrollü olarak yapılacaktır.Bugün artık mevcut kapasitesi iki misli artırılan Lütfi Kırdar ve Cemal Reşit Rey salonlarını düşünürsek 60 bin metrekarelik alana 120 bin metrekarelik alan daha eklenmiş oldu. Yaklaşık 20 dönümlük bir alan üzerinde böyle bir kongre alanının bulunması İstanbul için büyük bir avantaj. Haliç'teki kongre alanı da düşünüldüğünde belki dünyada hiç yapılamayan büyüklükteki kongrelere İstanbul ev sahipliği yapabilecek konuma gelmiştir" dedi.

10 BİN POLİS GÖREVLENDİRİLDİ

8 Ekim tarihine kadar emniyet tedbirlerinin 3 vardiya halinde süreceğini dile getiren Güler, 10 bin polisin bin 600 özel güvenlik görevlisiyle birlikte görev yapacağını açıkladı. Güler, "Dış kontrol noktalarında polis, iç kontrol noktalarında da polis denetiminde güvenlik görevlilileri gerekli düzeni sağlayacak. Ayrıca kongre vadisinde 10 bin hizmetli görev yapacaktır. Kongre vadisinde giriş ve çıkışlar kontrollü yapılacaktır. Delegasyonlar için 39 otelde rezervasyonlar yapıldı." dedi. Sivil toplum kuruluşu temsilcileri için alanlar ayrıldığını da hatırlatan Güler, her görüşün ifade edilmesi için gerekli imkanların oluşturulduğunu hatırlattı.
Kongre Vadisi'nde vali yardımcısı başkanlığında kriz merkezi oluşturulduğunu anlatan Güler, İl Jandarma Komutanlığı ve Deniz polisi gibi birimlerin de katılımıyla bu merkezin görev yapacağını dile getirdi. Güler ayrıca, MOBESE kameralarıyla da Kongre Vadisi'nin güvenlik önlemlerinin takip edileceğini kaydetti.

Toplantılar nedeniyle protesto gösterileri yara karşıt görüşlerin ortaya konabileceğini hatırlatan Güler, 4 ilçede oluşturulan 14 ayrı noktanın bu gösteriler için ayrıldığını söyledi. Her görüşün rahatça ifadesi için imkan sağlanacağını, bunun demokrasinin gereği olduğunu hatırlatan Güler, ancak şiddet ve yasal olmayan girişimlere izin verilmeyeceğinin de altını çizdi. Fatih, Şişli, Beşiktaş ve Beyoğlu'ndaki alanların gösterilerde kullanılacağını anlatan Güler, kongrenin Türkiye için önemli sonuçları olacağını anlattı.


Vali Güler kongreye ilişkin bilgi verirken Türkiye'nin ilk kez 1955 yılında toplantılara ev sahipliği yaptığını, toplantılara ikinci kez ev sahipliği yapan tek ülkenin Türkiye olacağının da altını çizdi. Güler ayrıca basın mensuplarının Domuz gribi önlemleriyle ilgili sorularına Atatürk Havalimanı ve Kongre Vadisi çevresinde termal kamera sayısının artırılarak önlemlerin artırıldığını söyledi. Güler, Kongre Vadisi'ndeki toplantılar için 2 bin 500 kişilik basın merkezi oluşturulduğunu da sözlerine ekledi.