BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İstanbulda 7,2lik dev korku

İstanbul’da büyük depreme yönelik hazırlıklar, bugün yapılacak büyük tatbikatla sınanacak.

Abone ol

Tatbikat Bayrampaşa, Bağcılar, Kartal, Maltepe ve Eminönü ilçelerinde eşzamanlı gerçekleştirilecek. Trenler raydan çıkacak, Kumkapı’da bir gemi yan yatacak. Yaklaşık 3 milyon kişi, dehşeti yaşarken nasıl soğukkanlı olmaları ve ne yapmaları gerektiğini test edecek.

MART ayından beri planlanan "Afet-2006 Arama ve Kurtarma Tatbikatı" Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Araştırma Enstitüsü’nün saat 11.00’de 7.2 büyüklüğündeki depremi bildirmesiyle başlayacak. Bayrampaşa, Bağcılar, Kartal, Maltepe ve Eminönü ilçelerinde yapılacak tatbikat, 9 Kasım Perşembe günü saat 15.00’de, değerlendirme toplantısı ile sona erecek.

TOPLAM 3 MİLYON KİŞİ

Tatbikatta 257 resmi ve özel kurum ve kuruluş ile 21 gönüllü kuruluştan toplam 5 bin 644 kişi, 1469 araçla katılacak. Tatbikatta 125 bin kamu personeli ve okullarla birlikte 3 milyon kişi fiilen katılacak.

Kamu ve özel kuruluşların TSK ile koordineli gerçekleştireceği tatbikata, 8 ilden gelecek ekipler de yardım edecek. Ankara, İzmir, Bursa, Sakarya Arama-Kurtarma Birlik Müdürlüğü ekipleri ile Kocaeli, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne valilikleri bünyesindeki arama-kurtarma takımları, deprem sonrasında yola çıkmış gibi düşünülerek, belirli saatlerde enkazın olduğu bölgeye ulaşacaklar.

İKİ ÖNEMLİ İSKELE

Askeri kurtarma birliği, çıkarma gemisiyle Kartal sahiline, il dışı kurtarma birlikleri de deniz otobüsüyle Pendik iskelesine ulaşacak.

Tatbikatta helikopter ile havadan keşif, ilk hasar tespiti, arama ve kurtarma, yangınların söndürülmesi, doğal gaz, su, elektrik ve telefon gibi altyapı hasarlarına müdahale, nükleer, biyolojik, kimyasal maddelerle kirlenen alanların temizlenmesi, ilk yardım ve sağlık, çadırkent tesisi, iaşe ve barındırma faaliyetlerine yer verilecek.

BAKAN DA KATILIYOR

Tatbikat sahaları ile İl Afet Yönetim Merkezi arasında görüntülü haberleşme sistemi kurulacak. İl Kurtarma ve Yardım Komitesi üyeleri, tatbikatı, Afet Yönetim Merkezi’nden izleyecekler. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, ikinci gün Bayrampaşa’da gece tatbikatına katılacak. Tatbikat sırasında İstanbul Valisi Muammer Güler Japonya’da olacağı için organizasyonu Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu yönetecek.

Gemi yan yatacak

Tatbikatın ilk günü, Kumkapı sahilinde yan yatan gemiye balıkadamların da yardımıyla müdahale edilecek. Arama-kurtarma çalışmalarının yanı sıra gemiden sızan petrol temizlenecek.

Tren raydan çıkacak

Tatbikat senaryosuna göre Maltepe İstasyonu’nda bir yolcu treni raydan çıkacak. Ekipler, yarın bu trene müdahale ederek, kurtarma ve ilkyardım çalışması yapacaklar.

Göle araç uçacak

Senaryoya göre artçı sarsıntılar sırasında yarın bir araç Kartal Cevizli’deki Balıklı Göl olarak da bilinen Akvaryum Gölü’ne düşecek. Sivil savunma, askeri birlikler ve deniz polisi, balıkadamlarla araca müdahale ederek mahsur kalan dört kişiyi kurtaracak.

Okullar boşaltılacak

Tatbikatın yapıldığı 5 ilçede, saat 11.00’de bütün okul, yurt, dershane ve kreşlerde personel ve öğrencilerin "Çök, kapan, tutun" pozisyonu alarak, sıraların altında, sarsıntının durmasını, bekleyecekler. Öğrencilerin sakinleşmesinin ardından 11.08’de okullar tahliye edilecek. Öğrenciler, bahçede yapılacak yoklamanın ardından sınıflara alınacak. Bayrampaşa Sancak Soy İlköğretim Okulu’nda yaralı öğrencilere müdahale edilerek, hastaneler gönderilecek. Diğer öğrenciler de ailelerine teslim edilecek.

Tatbikat programı

7 KASIM SALI

Bayrampaşa Altıntepsi Mahallesi Mezbaha Sokak’taki eski mezbaha binasında gerçek yıkımda, Kocatepe Mahallesi 1. sokaktaki enkaz modülleri üzerinde, Kocatepe Mahallesi 50. Yıl Caddesi Ulu Camii altında arama kurtarma, yangın, ilkyardım ve altyapı onarım çalışması yapılacak. (Saat: 11.00)

Bağcılar Mahmutbey Mahallesi Taşocağı Caddesi’nde de arama, kurtarma, ilkyardım ve altyapı onarım çalışması yapılacak. (Saat: 11.00)

Aynı çalışmalar Kartal Cevizli Mustafa Kemal Caddesi Seyitgazi Sokak, Cevizli Mahallesi Anafartalar Caddesi Aşkale Sokak’ta, Esentepe Mahallesi Atalar caddesi İHL yanında da sürdürecek. (Saat: 11.00)

Maltepe Tren İstasyonu’nda devrilen trende arama-kurtarma, yangın ve ilkyardım çalışması yapılacak. (Saat: 11.00)

Kumkapı sahilindeki Deniz Trafik Gözetleme İstasyonu’nda deprem nedeniyle yan yatan gemide çıkan yangının söndürülmesi, denize düşen kişilerin balık adamlarla su altından kurtarılması, denize sızan akaryakıtın kontrol altına alınması ve çekilmesi, yaralıların sahil sıhhiye botuyla nakli gerçekleştirilecek. (Saat: 11.00)

8 KASIM ÇARŞAMBA

Bayrampaşa Muratpaşa Mahallesi Kamik Caddesi’ndeki Ege Yıldız Plastik Fabrikası’nda arama-kurtarma, yangın ve altyapı onarım çalışmalarının yanı sıra NBC (Nükleer-Biyolojik Kimyasal) çalışma da yapılacak. (Saat: 17.30)

Bağcılar Mahmutbey Mahallesi Yeşil Sokak’ta arama-kurtarma, yangın, ilkyardım ve altyapı onarım çalışmaları yapılacak. (Saat: 11.30)

Kartal Cevizli Mahallesi Mustafa Kemal Caddesi akvayum Gölü’nde (Balıklı Göl) ikinci gün artçı sarsıntı nedeniyle göle düşen bir araç içinde kalan 4 kişi sivil savunma, askeri birlik ve deniz polisi balık adamları ile kurtarma çalışması yapılacak. (Saat: 11.30)


Haber: Hasan Ay
Kaynak:www.hurriyet.com.tr