BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,54
ALTIN 2.495,72
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İstanbul- Ankara arası sadece 6 lira!

DMA'nın yeni ürettiği elektrikli otomobil, 6 lirayla İstanbul'dan Ankara'ya gidiyor.

Abone ol
Derindere Motorlu Araçlar'ın (DMA) üretmeye başladığı yeni elektrikli araçların pilleri artık şarj istasyonuna gerek olmadan şarj edilebilecek. Yeni nesil DMA modelleri 1,5 saatlik şarjla 400 kilometre yol alabilecek.
 
Binek araçlara kendi teknolojisi uygulayarak onları tamamen elektrikle çalışan araçlar haline getiren DMA, yeni elektrikli Toyota Corolla modellerini satış ve kiralamaya sundu. İkinci nesil DMA modelleri, artık şarj istasyonuna ihtiyaç duymadan pillerini şarj edebilecek.
 
Elektronik beyin üniteleri ve buna ait yazılımları yine tamamen DMA tarafından geliştirilen yeni modelde, aracın içine entegre edilen hızlı şarj ünitesi sayesinde piller 1,5 saatte tam kapasiteyle doldurulabilecek ve araçlar 400 kilometre yol kat edebilecek.

"İSTANBUL-ANKARA ARASINDAKİ ELEKTRİK MALİYETİ 6 LİRA"
 
DMA Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol, yeni modelde şarj ünitelerini arabanın içerisine yerleştirdiklerini belirterek, böylece bu araçları her yerde şarj etme imkanının bulunduğunu söyledi.
 
Yeni modelde bir dakikalık şarjla 4,5 kilometre mesafe alınabildiğini ve aracın 90 dakika içinde tamamen şarj olabildiğini aktaran Yol, enerji kullanımı anlamında önemli avantajlar sunan elektrikli araçla İstanbul-Ankara arasının 6 liralık bir elektrikle gidilebileceğini ifade etti.

elektrikli-otomobil2.jpg 
Elektrikli araçların bu yüzyılın teknolojisi olduğuna işaret eden Yol, "Treni kaçırmamak için hiç beklemeden hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Bunun için de teşvikler önemli. Dünyanın her tarafında elektrikli arabalara ciddi teşvikler veriliyor. Tek şartları var; orada üreteceksiniz. Türkiye'de hem vergi alınıyor hem de teşvik yok" diye konuştu.
 
Önder Yol, Türkiye'nin yerli bir araba üretme isteği olduğunu, ancak bunun için değişmesi gereken bazı şeyler bulunduğunu savunarak, şunları kaydetti:
 
Önder Yol, seri üretime geçildiği takdirde yurt dışında üretilen parçaların da Türkiye'de üretilmesine talip olan yabancı ve Türk üreticilerin, yatırıma hazır oldukları yönünde beyanda bulunduklarını, hatta bu konuda imzalanan ön protokoller olduğunu ifade etti.

elektrimli-otomobil.jpg 

"İLERİDE ELBİSE DEĞİŞTİRİR GİBİ KAPORTA DEĞİŞTİRECEĞİZ"
 
İkinci Otomotiv Strateji Planı toplantısına katıldıklarına anlatan Yol, bu toplantıda 2015-2018 arasında Türkiye'nin kendi markası olan elektrikli aracı yapmasına yönelik bir karar çıktığına değindi.
 
Elektrikli araçta üretime teşvikin yanında alıcıya verilen teşvikin de önemli olduğunu vurgulayan Yol, bu araçların sağladıkları tasarrufla çok kısa bir periyotta satın alım fiyatını amorti ettiğini söyledi.
 
Ürettikleri araçlarda metal metale değerek dönen bir parça bulunmadığı için eskime olmadığına dikkati çeken Yol, "Aracın kasası, içindeki malzemelerden yaklaşık 15 sene önce ölüyor. İlerisi şöyle olacak; biz şasi imal ediyoruz, her şey bu şasinin üzerinde olacak. İster önden ister arkadan çeker olarak yerleştirilebilir. Bunun üzerine istersen SUV koy, ister sedan, ister ticari araç... İleride elbise değiştirir gibi kaporta değiştireceğiz. Bu normal otomotiv üretim sistemine tamamen aykırı bir olay" ifadelerini kullandı.