BIST 10.242
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.394,78
HABER /  GÜNCEL

İsrail Doğu Kudüs'te 1,600 yerleşimci konutuna izin verdi

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 1,600 yeni konut yapmak isteyen Yahudi yerleşimciler İsrail İçişleri Bakanlığı'ndan nihai izni aldı.

Abone ol

İsrail İçişleri Bakanlığı, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yerleşimciler için 1,600 konut yapılmasına nihai izni verdi.

İsrailli bir yetkili, bakanlığın, 2,700 başka konuta daha izin vermesinin beklendiğini söylüyor.

Yahudi yerleşimcilere verilen bu izin, Filistin Özerk Yönetimi'nin Filistin'in devlet olarak tanınması için Birleşmiş Milletler'e yapması beklenen başvurunun birkaç hafta öncesine rastlıyor.

İsrail, Filistin'in devlet olarak tanınması çabalarına şiddetle karşı çıkıyor.

Filistinliler ile İsrail arasında doğrudan barış görüşmeleri tıkanmıştı. Sürecin yeniden başlatılması için ise sürdürüldüğü bilinen herhangi bir girişim bulunmuyor.

Doğu Kudüs'teki yerleşimlere verilen izin, Filistin Yönetimi tarafından protesto edildi.

Filistinli baş müzakereci Said Erekat, Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği demeçte, "İsrail'in kararını şiddetle kınıyoruz" dedi.

Erekat ayrıca, Filistin'in devlet olarak tanınması konusunda Birleşmiş Milletler'de yapılacak görüşmeler öncesinde Amerika Birleşik Devletleri'nin öneriyi reddetme pozisyonunu gözden geçirmesi çağrısında da bulundu.

"Obama'ya bu çağrımızın nedeni, bu tutumun iki devletli çözüm ihtimalini sürdürmenin tek yolu olmasıdır" diyen Erekat, daha önce İsrail ile Filistinliler arasındaki barış görüşmelerinin başlamasının işgal altındaki Filistin topraklarında yerleşim inşaatlarının durdurulması şartına bağlamıştı.