BIST 10.223
DOLAR 32,34
EURO 34,90
ALTIN 2.389,93
HABER /  GÜNCEL

Avrupa borsaları yeniden düşüşe geçti

Avrupa'nın önde gelen borsa endeksleri günün erken saatlerinde elde ettikleri kazanımları kaybetti.

Abone ol

Avrupa'nın önde gelen borsa endeksleri günün erken saatlerinde elde ettikleri kazanımları kaybetti.

Sabah yüksek açılan hisselerle elde edilen yaklaşık yüzde 2'lik kazanım euro bölgesinin borç krizi ve Avrupa bankalarının sağlığına ilişkin kaygılar nedeniyle kaybedildi.

Borsanın açılmasından hemen sonra Londra'nın FTSE endeksi ve Almanya'nın Dax endeksi yüzde 0,7 oranında yükselmişti.

En büyük yükselişler ise Fransız bankalarının hisselerinde yaşanmış, Societe Generale'nin hisselerinin değeri sabah saatlerinde yüzde 8 artmıştı.

Ancak borsalardaki iniş-çıkışlar devam etti ve bankanın hisseleri öğlen saatleri itibariyle yüzde 5 oranında değer kaybetti.

Yatırımcılar Fransız hükümetinin kredi güvenilirliği ve büyük banka gruplarından Societe Generale'nin mali sağlığınden endişe ediyordu.

Borsaların Perşembe sabahı açılmasından kısa süre sonra, Paris bankalarının hisseleri kayıplarının bir kısmını geri kazandı.

İtalyan ve İngiliz maliye bakanlarının ülkelerinin ekonomik durumuna ilişkin günün ilerleyen saatlerinde açıklama yapmaları bekleniyor.

Asya borsalarında tepkiler farklı

ABD'nin ardından Fransa'nın kredi notunun da düşürüleceği söylentileri üzerine dün New York borsasında yaşanan keskin düşüşe, Asya'da piyasalar ülkeden ülkeye farklı tepkiler verdi.

Japonya'da Nikkei endeksi açılışta % 2'ye yakın değer kaybına uğradıktan sonra biraz daha toparlandı ve günü % 0.8 dolayında ekside kapattı.

Hong Kong borsasında ise Hang Seng endeksi kapanıştan hemen önce % 1.3 düşmüştü.

Fakat Güney Kore'de borsa az miktarda da olsa günü yükselişle tamamladı.

Asya borsaları, kilit önemdeki ticaret ortağı ABD'den gelen olumsuz haberlere genellikle düşüşle tepki vermesiyle bilinir.

Bu sefer Asya piyasalarının tepkisinin beklenenden daha ılımlı olduğu düşünülüyor.

Küresel ekonomiye ilişkin artan kaygıların gölgesinde dün Wall Street'te Dow Jones endeksi % 5'in üzerinde gerilemişti.

Borsalardaki dalgalanmaya koşut, altının fiyatı rekor üstüne rekor kırıyor. Bir onz altının fiyatı 1800 dolara vararak yeni bir rekor kırdı.

Fransa endişesi

Fransa'nın kredi notunun düşürüleceği yönündeki söylentiler, Avrupa borsalarında dün ciddi değer kaybı yaşanmasına yol açmıştı.

En büyük düşüş bankaların hisse senetlerinde gözlemlenirken, Fransız bankası Societe General hisseleri gün içinde yüzde yirmilere varan gerileme yaşamıştı.

Gelişmeler üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tatilini yarıda keserek Paris'e döndü.

Sarkozy'nin piyasalara güven vermek amacıyla bütçe kesintilerini masaya yatıracağı bildiriliyor.