BIST 10.280
DOLAR 32,27
EURO 34,82
ALTIN 2.411,08
HABER /  POLİTİKA

İsrail Bakanın Türkiye temasları

İsrailli Bakan Esenboğa Havaalanı'nda hem Bülent Arınç ile hem de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla görüştü.

Abone ol

İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer, temaslarda bulunmak üzere İstanbul'dan Ankara'ya geldi. İsrailli Bakan Esenboğa Havaalanı'nda hem Bülent Arınç ile hem de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla görüştü.

Ben-Eliezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı uğurlamak için havaalanında bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile görüştü.

Arınç görüşmede, Başbakan Erdoğan'ı uğurlamak için havaalanına geldiğini belirterek, "Başbakan yurt dışına çıkacak. Tesadüf sonucu sizinle burada görüşüyorum" dedi.

Arınç daha sonra "Türkiye-İsrail ilişkilerinin her yönüyle daha iyi olmasını istiyoruz, bu konuda çaba sarf ediyoruz. Zaman zaman sıkıntılar olsa da iki ülke ilişkilerinin çok düzenli ve istikrarlı olması lazım. Sayın bakanın böyle büyük bir iş adamı grubu ile gelmesi çok önemli, umarım görüşmeler yararlı olur" dedi.

Konuk bakan da Ankara'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çok büyük iş adamı grubu ile Türkiye'ye geldiğini, İstanbul'da çok yararlı görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

Ben-Eliezer, aynı şekilde bu görüşmeleri geniş bir biçimde Ankara'da da yapacağını ifade ederek, "Benim buraya gelişimin bulutları dağıtacağını umuyorum. Türkiye bizim müttefikimizdir. Türkiye ile ilişkilerimizi stratejik olarak görmeye devam edeceğiz" dedi.

Konuk bakan Ben-Eliezer Arınç ile görüşmesinin ardından da Başbakan Erdoğan ile birlikte Libya'ya gidecek olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi.

Türkiye'nin Gazze beklentisi

Davutoğlu'nun konuk bakan Eliezer'e Gazze'de yaşanan insanlık trajedisinin halen devam ettiğini ve Gazze'deki durumun iyileştirilmesini beklediklerini aktardığı öğrenildi.

Görüşmede, Türkiye ile İsrail arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuların ele alındığı ayrıca Orta Doğu Barış sürecinin de toplantının gündeminde yer aldığı bildirildi.

Ben Eliezer ise toplantıda, iki ülke arasındaki ilişkileri ileriye dönük bakış açısı içinde değerlendirmek gerektiğini düşündüklerini belirterek, Türkiye ile ilişkileri geliştirme arzusu içinde olduklarını ve iki ülke arasında üst düzey siyasi temasların gelecekte de devam etmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Davutoğlu'nun görüşmede, Orta Doğu Barış sürecinin tıkanmış olduğunu, gerek İsrail-Suriye gerekse İsrail- Filistin süreçlerinde ilerleme olmadığını, halbuki bu sürecin canlandırılmasının bölgenin istikrar ve barışı için önem arz ettiğini söylediği ifade edildi.

Konuk bakan Ben Eliezer'in ise konuyla ilgili olarak Orta Doğu Barış sürecinin her iki kanadının da canlandırılmasını umut ettiklerini, Türkiye'nin stratejik ağırlığı ve bölgeye etkisi itibariyle buna önemli katkılar sağlayacağını umut ettiğini Davutoğlu'na aktardığı öğrenildi.

Eliezer, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'de çok sıcak bir havada karşılandığını ve "çok yapıcı" görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

İki ülke arasında ilişkilerde bulutlar bulunduğunu ve kendisinin bunları ortadan kaldırmak, havayı netleştirmek için geldiğini anlatan Eliezer, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişikilerin zaman zaman bir ailenin de yaşayabileceği sorunları yaşadığını belirterek, "Bu sorunlar doğal, önemli olan sorunlara bir çözüm aramamız, bunu da yapıyoruz" dedi.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin gelişerek ilerleyeceğini ifade eden Eliezer, bir gazetecinin Gazze'deki insanlık trajedisini sorması üzerine "Biz bir aileyiz, konuyu görüştük ama sadece kim yanlış kim doğru onu görüşmedik" diye konuştu.

Eliezer, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşecek misiniz" sorusuna ise "Bekleyelim, görelim" cevabını verdi.