BIST 10.159
DOLAR 32,11
EURO 35,15
ALTIN 2.468,93
HABER /  GÜNCEL

İSMEKten engellilere davet

İSMEK, engelli İstanbullulara yepyeni bir dünyanın kapılarını aralıyor.

Abone ol

Fatih, Gaziosmanpaşa ve Ümraniye Özürlüler Merkezleri’nde takı tasarımından İngilizceye kadar pek çok branşta ücretsiz sanat ve meslek eğitimleri sunan İSMEK, engelli İstanbullulara yepyeni bir dünyanın kapılarını aralıyor… İSMEK sayesinde üretime katıldıkları ve sosyalleşme olanağı buldukları için kendilerini şanslı hissettiklerini ifade eden kursiyerler, engelleri aşmak için tüm engellileri İSMEK’e davet ediyor…


İSMEK’in ahşap boyamadan bilgisayar işletmenliğine, takı tasarımından İngilizce’ye kadar pek çok branştaki ücretsiz eğitimleri, engelli İstanbulluların kendilerine olan güvenini artırmaları, topluma daha kolay uyum sağlamaları, sosyalleşmeleri ve meslek edinmeleri açısından önemli bir toplumsal fayda arz ediyor.

İstanbul’un dört bir yanına yayılmış çeşitli kurs merkezlerinde engelli kursiyerlere de eğitim veren İSMEK, üç kurs merkezini sadece özürlülere tahsis etti. Fatih, Gaziosmanpaşa ve Ümraniye Özürlüler Merkezleri’nde engelli İstanbullular hayata İSMEK’le tutunmaya çalışıyor. Bugüne kadar İSMEK’in özürlülere verdiği eğitimlerden yararlananların sayısı 1118’e ulaştı.

Fatih Özürlüler Merkezi’nde takı tasarım branşında eğitim alan 28 yaşındaki görme engelli Endam Gürbüz, başka yerlerde de özel eğitim aldığı ancak yetersiz bulduğu için İSMEK’e başvurduğunu söylüyor. İSMEK sayesinde evde oturmaktan kurtulup, üretime katıldığı ifade eden Gürbüz, İSMEK’teki ortamı çok beğeniyor. Haftanın 3 gününü İSMEK’te geçiren, diğer günlerde de evde çalışmalarına devam eden kursiyer, şu ana kadar 20 civarında takı yaptığı ve çalışmalarının devam ettiğini belirtiyor. Bütün engelli İstanbulluları İSMEK kurslarına davet eden kursiyer, takı tasarım kursunu tamamladıktan sonra başka kurslara da gitmek istiyor.
Aynı kurs merkezinde bilgisayar ve İngilizce branşlarında eğitim alan görme özürlü Namık Ünal ise, İSMEK kurslarına başladığından bu yana kendine olan güveninin arttığını söylüyor. Bütün engelli vatandaşları engelleri aşmak için İSMEK’e davet eden kursiyer, engelli vatandaşların en az iki veya üç branşta meslek edinmeleri gerektiğini savunuyor ve “Engelli vatandaşların evde oturup bir şey yapmamaları çok kötü bir şey. Ancak bir meslek sahibi olduğunda toplumumuz engellileri hazmeder” diyor.

Geçtiğimiz eğitim döneminde 146 özürlüye eğitim veren Fatih Özürlüler Merkezi’nde ortopedik süreğen, görme ve işitme engelli kursiyerlere takı, bilgisayar işletmenliği, ahşap boyama, okuma yazma branşlarında; ortopedik süreğen ve görme engelli kursiyerlere İngilizce ve bağlama branşlarında, ortopedik süreğen engelli kursiyerlere ise bilgisayarlı muhasebe branşında eğitim imkanı sağlanıyor.

Ümraniye Özürlüler Merkezi’nde işitme, ortopedik süreğen ve görme engelli kursiyerlere, ahşap boyama, bilgisayar işletmenliği, bilgisayarlı muhasebe, el nakışı, ingilizce, okuma yazma, takı tasarım branşlarında eğitim hizmeti veriliyor. Bunlardan görme engellilere yönelik olan branşlar sadece İngilizce ve bilgisayar İşletmenliği. İngilizce öğrenmek isteyen kursiyer adayları için okuma-yazma biliyor olmak ön koşul. Diğer branşlardaki eğitimler ise ortopedik süreğen ve işitme engelli kursiyerlerin tamamına veriliyor.

Geçtiğimiz eğitim döneminde 30 kursiyer mezun eden Gaziosmanpaşa Özürlüler Merkezi’nde ise ortopedik süreğen, görme ve işitme engelli kursiyerlere İngilizce, okuma yazma, takı tasarım branşlarında eğitimler veriliyor.

(İSMEK’in özürlülere yönelik eğitimleri, zihinsel engellileri kapsamamakta, sadece fiziksel engelli kursiyerlere yönelik gerçekleşmektedir. Ayrıca kursiyerlere eğitim dönemi sonunda hangi kurslara devam ettilerse o branşın sertifikasını verilmektedir.)

Ümraniye Özürlüler Merkezi
Adres: Mithatpaşa Cad. No: 107 K:1 Ümraniye
Telefon: 0216 443 38 20

Fatih Özürlüler Merkezi
Adres: Hasan Halife Mah. Şair Fuzuli Sok. No:28 A Blok da:1 fatih
Telefon: 0212 631 53 64

Gaziosmanpaşa Özürlüler Merkezi
Adres: Barboros Hayrettin Mah. Mimar Sinan. Cad. GOP Belediyesi Kültür Merkezi Taş Köprü Durağı GOP
Telefon: 0212 479 08 92