BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,10
ALTIN 2.475,31
HABER /  GÜNCEL

Deklarasyonda neler yazıyor?

Otak bir deklarasyona imza atan 16. Benediktüs ve Patrik deklarasyon için ne dedi?

Abone ol

Papa 16. Benediktus, Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaretinde, Patrik Bartholomeos ile ortak bir deklarasyona imza attı. Deklarasyonda, ''Papa 16. Benediktus ve Ekümenik Patrik Bartholomeos'u bir araya getiren bu kardeşçe buluşma, Tanrı'nın işi ve belirli bir anlamda onun hediyesidir'' denildi.

Eski Papa ve patriklerin karşılıklı ziyaretlerinin unutulmadığı belirtilen deklarasyonda, ''Roma kilisesi ve İstanbul kilisesi arasındaki ilişkilerin yüzyıllarca kötü olduğuna''na işaret edilerek, ''Bu kötü geçmişten tam bir birliğe doğru ilerlemek için gerekli olan derslerin hala tamamıyla çıkarılmadığı, bu sürece aktif olarak katılmak gerektiğine inanıldığı'' belirtildi. Bir süre önce Belgrad'da toplanan iki kilise arasındaki ortak komisyonda teolojik diyaloğun başlamasından memnuniyet duyulduğu ifade edilen deklarasyonda, komisyonun çalışmalarının birkaç yıllık gecikmeden sonra ''dostluk ve iş birliği ruhu içinde'' tekrar başladığı ifade edildi. Deklarasyonda, komisyonun çalışmalarının kesintisiz olarak destekleneceği bildirildi.

SEKÜLERİZM VE NİHİLİZMİN YÜKSELİŞİ
Papa ve Patrik'in, ''özellikle Batı dünyasında olmak üzere sekülerizm, görececilik ve nihilizmin yükselişini görmezden gelemeyecekleri'' vurgulanan deklarasyonda, bütün bunların, dine çağrıyı yeniden ve güçlü biçimde tekrar yapılmasını gerektirdiği kaydedildi. Deklarasyonda, ''Her şeyden önce Tanrı'nın adına masum insanların öldürülmesinin tanrıya ve insan onuruna bir hakaret olduğu'' vurgulandı. İsa'nın doğmuş ve yaşamış olduğu topraklar olan Orta Doğu'da barış davasına yürekten inandıklarını belirten iki taraf, bu bölgede barışın yeniden tesis edileceğini samimiyetle umut ettiklerini, Orta Doğu'da yaşayan farklı halklar, dinler ve kiliseler arasında birbirine saygılı bir arada yaşamanın güçlendirileceğini umduklarını ifade etti. Taraflar, bu amaçla, her türlü şiddet ve ayrımcılıkla mücadele etmek için dinler arası yakın bir iş birliğini teşvik ettiklerini de kaydettiler.