BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.392,38
HABER /  MEDYA

İslami yazar Eygi'den radikal sözler!

İslami kesimin öncü yazarlarından Mehmet Şevket Eygi, islam ümmetinin başkanını seçmesini, müslüman partisinin kurulmasını istedi.

Abone ol

İslami kesimin öncü yazarlarından  Mehmet Şevket Eygi katıldığı televizyon programında şok sivri sözler etti.  Eygi, müslümanların halifelerini seçmesi gerektiğini belirterek, müslüman partisi kurulmasının yasak olmasının da demokratik kurallara uymadığını söyledi.

Milli Gazete Yazarı Mehmet Şevket Eygi, Teke Tek Özel'de Fatih Altaylı ve Murat Bardakçı'nın konuğu oldu. Dünyada başkanı olmayan tek ümmetin İslam ümmeti olduğunu kaydeden Eygi, Müslümanların kendi başkanını seçebilmesi gerektiğini söyledi. Eygi şöyle konuştu:

DİN-DEVLET UYUMU, DİN-DEVLET ÇATIŞMASINA DÖNÜŞTÜ

Osmanlı çok kötü bir şekilde tasfiye edilmiş ve küçültülmüştür. Bunun da sorumlusu ittihatçılardır. İstiklal Savaşı (Marksist Mete Tuncay’a da sorun) bir İslami cihat hareketiydi. İlk Cumhuriyet anayasasının ilk maddesinde ‘Devletin dini İslam’ yazılıydı. Sonra din-devlet uyumundan din-devlet çatışması sistemine gidildi.

1960 Türkiye’sinde bile bugünkü cemaatler mozaiği yoktu. Hiçbir dini hak ve hürriyet vermiyorsunuz adamlar birtakım denekler kuruyor. ‘Diyanet işleri başkanını siz seçin’ dediğinizde savaş çıkabilir.”

İSLAM ÜMMETİNİN BAŞKANI YOK; HALİFELİK OLABİLİR

İslam dünyasının müşterek başkanı olmadığını kaydeden Eygi, “Dünyada başkanı olmayan tek ümmet İslam ümmetidir” dedi. Eygi, “Başkanlıktan kasıt halifelik mi?” şeklindeki soruya “Halife olabilir” yanıtını verdi.

Eygi, şöyle devam etti:

Türkiye'de Sünni Müslümanlara dini ve ruhani bir İslam lideri-başkanını seçme hakkı tanınması lazımdır. Bu hak tanınmadığı sürece İslami hayat dejenere olmaya mahkumdur. Müslümanların halife ya da emir seçmelerine mani olmak bir zulümdür.

SÜNNİ MÜSLÜMANLARIN BAŞLARINI SEÇME HAKKI VERİLMELİDİR

Din hürriyeti sadece ezan, ibadet değildir. Sünni Müslümanlar bu ülkede çoğunluğu oluşturuyor, herhalde yüzde 75. Nasıl Ermeniler’in patrikleri varsa, Yahudilerin hahamları varsa Müslümanların da başlarına birini seçme hakkı vardır.”

Eygi, devletin diyanet işleri başkanı tayin etmesinin laikliğe aykırı olduğunu söyledi.

İSLAMİ OKUL VE PARTİLERİN KURULMASI GEREKİR

Eygi, İslami okulların ve partilerin de kurulamamasının da din hürriyetine aykırı olduğunu öne sürdü:

Müslümanlar kendi özel okullarını açmadıkça din hürriyeti yoktur. Bugün bir yığın misyoner ve papaz okulu var, Müslümanlar İslam lisesi açamıyor. Bir ülkede komünist partisi varsa İslam Partisi'ne de izin verilmelidir.”