BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Bakan, Tunceli'de ne demek istedi?

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Tunceli'de ortak tarih, ortak kültür ve farklılıktan söz etti.

Abone ol

 Devlet Bakanı Mehmet Aydın, ''Biz, hem ortak tarihi, ortak tarihi tecrübesi, ortak kültürü ve ortak kültürel kimliği olan bir toplumuz, ama aynı zamanda farklıkları olan bir topluluğuz'' dedi.

Tunceli'ye gelen Bakan Aydın, Tunceli Üniversitesi Rektörlüğü hizmet binasının açılışına ve ardından İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen Tunceli Üniversitesi 2010-2011 akademik yılı açılış törenine katıldı.

Aydın, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de şimdiye kadar farklılıkların konuşulmasından endişe edildiğini belirterek, bunun itiraf edilmesi gerektiğini ifade etti.

TÜRKİYE İLE LONDRA AYNI DEĞİL

Türkiye'deki farklılıkların Londra'da yaşanan farklılıklarla aynı olmadığını vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:

''Biz, ortak tarihi, ortak tarihi tecrübesi, ortak kültürü ve ortak kültürel kimliği olan bir toplumuz, ama aynı zamanda farklıkları olan bir topluluğuz. Son dönemlerde, biraz da sosyal ve psikolojik ihtiyaçlardan dolayı farklıklara çok fazla vurgu yapıyoruz. Farklıklar konusunda konuşmakta haklıyız. Çünkü farklılıklar, ihmal edilmiş. Farklılıklardan korkmuşuz, çekinmişiz. 'Aman ha, bunları söyleme, bunlara dokunma' demişiz. 'Bunları çalışmayın, bunları çalıştırmayın, bunları bilmeyelim, bunlar bilinmesin' demişiz. Bunun itirafını yapmamız lazım. Bizim demokratik bir ortamda, demokratik değerlere sahip bir üniversitede ve bir iletişim biçiminde üstesinden gelemeyeceğimiz farklıklar değil. Benim bir Alevi vatandaşımla altı ay yolculuk yapsam, açıkça söylüyorum, onunla ilgili ciddi bir değer farklılığı ortaya çıkmaz.''

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ da üniversitelerinin geliştikçe Tunceli'nin de geliştiğini belirterek, ''Bizim amacımız Tunceli Üniversitesi aracılığıyla Tuncelimiz'i tüm ülkemize tanıtmak'' dedi.

TUNCELİ'NİN ZENGİNLİĞİ

Boztuğ, ''Tuncelili Alevi, Kurmanci, Zazaki dil değerleri olan yurttaşlarımızla, kendileri gibi olmayan, kendileri gibi inanmayan diğer yurttaşlarımızı buradan algılayıp, onları görüp, değerlendirip karşılıklı sevgi, saygı, hürmet ortamında, karşılıklı etkileşimle üniversitemizi ve Tuncelimiz'i geliştirmek istiyoruz'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Devlet Bakanı Mehmet Aydın'a teşekkür plaketi verdi.

BİRLİK BERABERLİĞİMİZİ DİNİMİZ SAĞLIYOR

Bakan Aydın ve beraberindekiler, buradaki törenin ardından Tunceli Hacı Bektaş Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi'nde düzenlenen Birlik Cemi'ne katıldı.

Aydın, burada gazetecilerin Birlik Cemi'ne ilişkin soruları üzerine de, ''Bu bizim kültürümüzün güzelliklerinden biri. Gerçekten de kültür bakımından çok zengin bir toplumuz. Çok şükür ki, çok zengin bir toplumuz. Ortada birliğimizi, beraberliğimizi sağlayan güçlerden biri, dinimizdir. Geldiğime son derece memnunum. Unutulmayacak bir hatıra oldu benim için'' şeklinde konuştu.

Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması için başlatılan çalışmalarla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Bakan Aydın, ''Çalışmalarda sona gelindi. Bir komisyon kurulmuştu. Bu statü meselesi için kurulmuş bir komisyondu. Çok yakın bir zamanda hepimizi memnun edecek bir karara varmışlardır. Onu da yakın zamanda duyarız''