BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.292,82
HABER /  EKONOMİ

İslami Finans Merkezi açıldı

Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi, Borsa İstanbul bünyesinde düzenlenen bir törenle açıldı.

Abone ol

Dünya Bankası'nın İslami Finans alanındaki ilk temsilciliği olan merkezin açılış törenine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim katıldı.


Başbakan Yardımcısı Babacan, konuşmasında Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi'nin kurulma amaçlarını İslami finansın gelişimi konusunda bilgi paylaşımı, teknik yardım ve danışmanlık hizmetlerinin sunulması, İslami finans konusunda düzenleyici ve kurumsal altyapının güçlendirilmesi, uygulama birliğinin sağlanması, bilgi paylaşımının teşvik edilmesi ve bu alandaki araştırmaların desteklenmesi olarak sıraladı. Faizsiz finans sisteminin finansal istikrar açısından büyük katkılar sağladığını söyleyen Babacan, "Faizsiz finans sisteminin risk paylaşımına bağlı olarak çalışıyor olması sistemin risklerini daha düşük tutmasını beraberinde getiriyor. Risk paylaşımı finansman tercihlerinde dikkat ve titizliği beraberinde getiriyor. Bu tür finansmanın arkasında mutlaka reel bir faliyet ya da bir varlık var. Bu da islami finans kurumlarının konvansiyonel kurumlara göre en büyük farkı" şeklinde konuştu.

DÜNYADA FAİZSİZ FİNANSAL VARLIKLAR YAKLAŞIK 1,5 TRİLYON DOLAR

Katılım bankalarının, Türkiye'de 1980'li yıllarda özel finans kurumları olarak faaliyete geçtiğini hatırlatan Babacan, "Katılım bankası adıyla devam eden faizsiz bankacılık sistemi, 2010 yılından itibaren kira sertifikası (sukuk) ihraçlarıyla beraber yeni bir boyut kazandı. Şu anda katılım bankalarının sistemdeki payı, finansman açısından baktığımızda yüzde 6 civarında. Son 6 yıllık süre içerisinde yüzde 3'ten yüzde 6'ya yükseldi. Dünyaya baktığımızda yaklaşık 1,5 trilyon doları bulan bir faizsiz finansal varlıklardan bahsediyoruz" dedi.

İNGİLTERE DE KİRA SERTİFİKASI İHRACINA BAŞLIYOR

Önceki gün İngiltere'ye yaptığı ziyaret sırasında İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, gelecek yıldan itibaren kira sertifikası ihracına başlayacağını duyurduğunu belirten Babacan, "Böylece gelişmeler İslami finansman kurumlarının ve methodlarının sadece nüfüsunun çoğunluğunun müslüman olduğu ülkelerde değil, batı ülkelerinde de yoğun bir biçimde kullanılmaya başlanılacağını gösteriyor" dedi.

VAKIFBANK'IN HİSSELERİNİN HAZİNE'YE DEVRİ

Kamu bankalarının önümüzdeki dönemde katılım bankacılığına gireceğini açıkladıklarını belirten Babacan sözlerine şöyle devam etti: "Şu anda kamu bankaları bankacılık sisteminde 3'te 1'lik paya sahip. Ama katılım bankacılığı ayağında kamu yok. Dolayısıyla artık kamunun yönettiği, kontrol ettiği katılım bankaları da önümüzdeki dönemde sisteme katılmış olacak."

Babacan ayrıca 188 ülkenin üye olduğu Dünya Bankası'nın İslami finansman konusunda çalışmalar yapıyor olmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, Dünya Bankası'nın bu çalışmalar için Türkiye'yi tercih etmesinin onur ve ayrıcalık olduğunu ifade etti. Katılım bankalarının basit bir iştirak şeklinde kurulamayacağının altını çizen Babacan, "Vakıfbank'ın hisselerinin Hazine'ye devriyle alakalı bir çalışmamız başlamıştır. Hem Vakıfbank'ın hisselerinin Hazine'ye devri hem de kurulacak kamu katılım bankalarının tek bir yasayla olabileceğini düşünüyoruz. Ancak bu meclisin trafiğine bağlı" diye konuştu.

TÜRKİYE İLE İLGİLİ KREDİ ÇALIŞMAMIZ OLMADI

Küresel İslami Finans Merkezi'nin bir bilgi merkezi olacağının altını çizen Jim Yong Kim "En son teknolojileri sağlayacak, teknik destek verecek, pratik bilgilerin üretilip yayılmasını sağlayacak, büyüme ve kalkınma konusunda destek verecek" dedi. İslami finansın küreselleşmesi ile ilgili yaşanan son gelişmelerin dikkat çekici olduğunu söyleyen Kim, bu varlığın 1.5 trilyon dolar düzeyinde olduğunu belirtti. Merkezin başarılı olacağına inandığını belirten Kim "Çünkü Türk yetkililerle çalışacağız, onların verdiği sözü yerine getirdiğini gördüm" şeklinde konuştu.

Suriye hakkında sorulan bir soru üzerine ise Kim şunları söyledi:

"Suriye'ye destek veren bütün ülkelere destek olmak için gayret ediyoruz. Ürdün'e yardım sağlamaya çalışıyoruz. Lübnan'a ne yazık ki yardım imkanlarımız kısıtlı. Türkiye ile ilgili kredi çalışmamız olmadı" dedi.

KÜRESEL İSLAMİ FİNANS MERKEZİ SEMBOLİK KURDELE İLE KESİMİ AÇILDI

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim'e hediye taktim etti. Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Uyan'ın katılımıyla sembolik kurdele kesimi yapıldı.