BIST 9.465
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.488,52
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'de telekulak davası: Editörler biliyordu

Telefon dinleme skandalı nedeniyle kapanan News of the World gazetesinde çalışan üç eski gazeteci, suçlarını itiraf ederken olayın, gazetenin eski editörleri Rebekah Brooks ve Andy Coulson'ın bilgisi dışında yaşanmış olamayacağı görüşü dile getirildi.

Abone ol

Londra Ağır Ceza Mahkemesi'nde son yıllarda en fazla ilgiyle izlenen ve İngiltere'de sıkça tartışılan telekulak skandalı kapsamında görülen davada, kapatılan News of the World'ün eski çalışanı üç gazeteci suçlarını itiraf etti.

Gazetenin o dönemki editörleri Rebekah Brooks ve Andy Coulson, cep telefonu mesajlarını gizlice dinlemek için komplo kurdukları yolundaki iddiaları reddediyor.

Brooks'un, Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkiliye 40 bin sterlin para verilmesini onayladığı iddia ediliyor.

Ancak Neville Thurlbeck, James Weatherup ve Greg Miskiw, cep telefonu mesajlaşmalarını alıkoymak için birlik olduklarını kabul ettiler.

Medya-polis-siyaset üçgeni

İki yıl önce polisin başlattığı soruşturmadan bu yana gazeteciler ilk kez suçlarını itiraf etmiş oldu.

Ülkenin en kıdemli iki polisinin istifasına neden olan skandal, medya-polis-siyaset ilişkisini tartışmaya açmıştı.

Cinayete kurban giden ilkokul öğrencisi Milly Dowler'ın cep telefonu mesajlarının gazeteciler tarafından dinlendiği ortaya çıktığında, Rebekah Brooks dinlemelerden sorumlu tutulan News of the World gazetesi editörüydü.

Rebekah Brooks ilk olarak 2011'in Temmuz ayında yasalara aykırı olarak telefon dinlemek ve yolsuzluk suçlamaları ile tutuklanmış ancak daha sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

2006'da ortaya çıktı

İngiltere basınını sarsan telefon dinleme skandalı ilk olarak 2006 yılında patlak vermişti.

Bu dönemde ülkenin en çok satan tabloid gazetelerinden biri olan News of the World'ün kraliyet ailesi haberlerinden sorumlu ediörü Clive Goodman ve özel dedektif Glenn Mulcaire, kraliyet ailesine yakın kişilerin telefon mesajlarını dinlemekle suçlandı.

Mulcaire ve Goodman 2007 yılında 4 ve 7 aylığına hapse girdiler.

News of the World gazetesi 2011 yılının Temmuz ayında telefon dinleme skandalının giderek derinleşmesiyle kapatıldı.