BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,75
ALTIN 2.413,15
HABER /  DÜNYA

Adana’da sarin gazı davası

Suriye’deki terör örgütlerine kimyasal silah yapımında kullanılan madde temin etmeye çalıştığı iddia edilen 6 sanıktan, tutuklu yargılanan S...

Abone ol

Suriye’deki terör örgütlerine kimyasal silah yapımında kullanılan madde temin etmeye çalıştığı iddia edilen 6 sanıktan, tutuklu yargılanan Suriyeli Hytham Qassap tahliye edildi.
Adana ve Mersin’de Suriye’deki terör örgütü El Kaide bağlantılı Ahrar-ı Şam ve El Nusra Cephesi’ne yönelik eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonlarda yakalanan 1’i tutuklu, toplam 6 sanığın yargılandığı dava Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Türkiye’den topladıkları malzemeleri, sarın gazı üretiminde kullanacağı iddia edilen sanıklar hakim karşısına çıktı. Sanıklardan tutuklu yargılanan Suriyeli Hytham Qassap, tercüman aracılığıyla yaptığı savunmasında, suçlamaya konu maddelerin kimyasal silah yapımında kullanıldığını bilmediğini öne sürdü. Qassap, El Kaide veya buna benzer gruplarla bir ilgisi olmadığını iddia ederek, şunları söyledi:
“Telefon konuşmalarında geçen malzemeler Humus’ta Özgür Suriye Ordusu’ndaki kişilerin istemesi üzerine araştırdım. Bunların nerede kullanılacağı konusunda bilgi vermediler. Ancak beyaz fosforun atılacağı yerde duman meydana getireceğini söylemişlerdi. Ele geçirilen dokümanlardaki çizimler benim tarafımdan yapılmamıştır. Kimyasal maddeler ve bunların formülleri hakkında bilgim yoktur. Bu olaylar sırasında yabancı ülke vatandaşları ile herhangi bir görüşmem olmadı. Türkiye’deki faaliyetlerim tamamen yasal sınırlar içinde olmuştur. Türk milletine zarar verecek bir durum içinde olmam mümkün değildir.”
Diğer 5 sanık da haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme heyeti, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ ve ‘örgüte silah sağlamaya teşebbüs’ suçlarından yargılanan sanıklardan Hytham Qassap’ın ‘yurtdışına çıkış yasağı konularak’ tahliyesine, diğer 5 sanığın da tutuksuz yargılanmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
Duruşmayı takip eden CHP Kocaeli Milletvekili PM Üyesi Hurşit Güneş, kararın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çok tatsız bir duruşmadan çıktım. Adaletin bu hale düşmesini Ergenekon ve Balyoz davalarında görmüştük ama bu hale düşeceğini hiç düşünmüyordum” dedi. Güneş, sanıklardan birinin suçlamaları kabul ettiğine dikkat çekerek, “Sanık, sağladığı kimyasalların antifriz için olduğunu ve Suriye’de ısınma amaçlı kullanıldığını söyledi; tam bir komedi. Yani antifrizin ısınma amaçlı kullanılmadığı ve Suriye’de çok da fazla ısınma ihtiyacının olmadığını biliyoruz” diye konuştu.