BIST 10.006
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.440,04
HABER /  GÜNCEL

İslamcılar Timbuktu'daki türbeleri tahrip ediyor

Mali'deki İslamcı 'Ensar el Din' militanlarının Timbuktu'da bulunan tarihi türbelerden en az birini tahrip ettiği bildiriliyor.

Abone ol

Mali'deki İslamcı Ensar el Din militanlarının Timbuktu'da bulunan yüzlerce yıllık İslami türbelerden en az birini tahrip ettikleri bildiriliyor.

Mali'nin kuzeyini kontrol altında tutan Ensar el Din grubuna bağlı militanların, Timbuktu'daki 16 türbeden biri olan Sidi Mahmud türbesine saldırı düzenlediği haber verildi.

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, Mart ayında Mali'de hükümetin devrilmesi ardından girişilen tahribattan sonra, geçen hafta Timbuktu'yu "tehlike altındaki dünya mirası alanları" listesine dahil etmişti.

İslamcılar söz konusu türbeleri putperestlikle eş anlamlı görüyorlar. Bununla birlikte özellikle Sufiler, Timbuktu'daki türbeleri ibadet yeri olarak kabul ediyor.

Mimarlık harikası

Bölgedeki görgü tanıkları, türbelere kürek ve kazmalarla saldırıların sabah saatlerinde başladığını anlatıyorlar.

UNESCO başkanı Alissandra Cummins, AFP haber ajansına, "Bu çok trajik bir haber. Timbuktu'da yaşanan anlaşmazlığın tüm taraflarına, sorumluluk içinde hareket etmeleri çağrısında bulunuyorum." dedi.

Ensar el Din hareketinin sözcüsü ise, "Timbuktu'daki türbelerin istisbasız hepsinin yıkılacağını" bildirdi.

Malili gazeteci Yeya Tandina, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Sidi Mahmut'un türbesiyle, diğer iki türbeyi yıktılar" dedi.

Timbuktu'da, türbelerin yanı sıra, 60 özel kütüphanede 700 bin dolayında çok eski el yazmaları bulunuyor.

UNESCO, Perşembe günü, Timbuktu'nun İslamcıların eline geçmesinin kentteki "olağanüstü mimari harikaları tehlikeye sokacağını" bildirmişti.

Sahra Çölü'nün kenarında eski bir ticaret yolunun üzerinde bulunan Timbuktu, çoğunlukla toprak ve ahşaptan yapılma binalardan oluşan kendisine özgü mimarisiyle tanınıyor.

Sidi Mahmut türbesi, geçen Nisan ayında da Ensar el Din militanlarının saldırısına uğramış, silahlı kişilerce ateşe verilmişti.

El Kaide örgütüyle bağları olan Ensar el Din hareketi, Tuareg isyancılarıyla birlikte geçen Mart ayında Mali'nin kuzeyini ele geçirmiş; ancak daha sonra iki grup arasındaki ittifak zayıflamıştı. İslamcı grup şimdi, eski müttefikerlerini bölgeden sürdüğünü belirtiyor.