BIST 9.530
DOLAR 32,52
EURO 34,83
ALTIN 2.475,11
HABER /  GÜNCEL

İşkenceci polislere beraat

Taksim gezi parkında alkollü olup olmadığı konusunda tartıştıkları vatandaşı karakolda darp eden polisler serbest bırakıldı.

Abone ol

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi, Taksim Polis Merkezi'nde gözaltında tutulan bir kişiye işkence yaptıkları iddiasıyla yargılanan 7 polis memurunun, ''kasten yaralama'' suçundan 11'er ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Bu hükmün açıklanması, 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bırakıldı.

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık polisler katılmazken, sanıkları avukatları temsil etti. Duruşmaya, işkenceye uğradığı iddia edilen müşteki Sezai Yakar, avukatı Efkan Bolaç ile birlikte katıldı.

Duruşmada beyanı sorulan Yakar, ''Ben, adaletin yerini bulacağına inanıyorum. Sanıkların cezalandırılmasına karar verilsin'' dedi.

İŞKENCENİN VARLIĞI RAPORLARDA VAR

Avukatı Bolaç da, ''Dosyada işkencenin varlığı açıktır. Karakoldaki olaylar ve dosyadaki raporlara göre müvekkilimde kaburga çatlağı olduğu, burnunun kırıldığı ve elinde kırık olduğu sabittir. Sanıkların, 'Sezai Yakar nezarette kendisini duvarlara vurdu' yönündeki savunmaları geçersizdir'' diye konuştu.

Taksim Polis Merkezi'nin en tehlikeli karakol sınıflandırılmasından sayıldığını ve dosya içeriğine göre işkencenin varlığının sabit olduğunu savunan Bolaç, sanıkların işkence suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Duruşmada söz alan sanık polislerin avukatları ise, müvekkillerinin beraatine karar verilmesini istediler.

İŞKENCE YERİNE KASTEN YARALAMA SUÇUNDAN YARGILANDILAR 

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, her ne kadar sanıklar hakkında işkence suçundan dava açılmış ise de dosya kapsamından, polislerin eyleminin işkence değil kasten yaralama suçunu oluşturduğunu ifade etti.

Bu nedenle mahkeme heyeti, sanık polisler Ergün Işıldar, İbrahim Maraş, Deniz Coşkun, Ersin Özdemir, Eryıl Kontbilek, Ali Akın ve Özgür Hüseyinoğlu hakkında ''kasten yaralama'' suçundan 1 yıl 2 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Cezanın sanıkların geleceği üzerindeki olası etkileri ve sanıkların yargılamadaki iyi davranışlarını dikkate alan heyet, cezayı 11 ay 20'şer güne indirdi.

Mahkeme heyeti, sanıkların sabıkasız oluşu ve hükmedilen ceza miktarını göz önüne alarak, sanıklarla ilgili verilen bu hükmün açıklanmasının, 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bırakılmasına karar verdi.

OLAY NASIL MEYDANA GELMİŞTİ

Sezai Yakar 8 Haziran 2007'de aracıyla giderken polisler tarafından Taksim Gezi Parkı'nın yanında durdurulmuştu. Yakar, polislerle alkollü olup olmadığı konusunda tartışması üzerine Taksim Karakolu'na götürülmüştü.

Yakar, burada polisler tarafından darp edildiğini iddia ederek savcılığa şikayette bulunmuş, hazırlanan iddianamede, 11 polis hakkında ''işkence'' suçundan 8 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.