BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.509,45
HABER /  DÜNYA

İslam dininden dönmedikleri için öldürüldüler

100 yıl önce, Osmanlı Devleti'nin Karadağ'dan çekilmesiyle katledilen Müslümanlar Bosna'da anıldı.

Abone ol

Osmanlı tebaasından olan ve 100 yıl önce Karadağ'da İslam dininden dönmedikleri için katledilen Müslümanlar için Bosna Hersek'te gıyabi cenaze namazı kılındı.

Berlin Antlaşması ile Osmanlı Devleti topraklarından Karadağ'a geçen Plav ve Gusinye şehirlerinde, İslam dinini terk etmedikleri için 1913'te kurşuna dizilen Boşnak ve Arnavutlar Bosna-Hersek'te unutulmadı.

KATLEDİLENLERİN GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI 

Bosna-Hersek İslam Birliği'nin kararı üzerine bugün Cuma Namazı'nın ardından Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde Karadağ'da katledilen Boşnak ve Arnavut Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Karadağ İslam Birliği Başkanı (Diyanet İşleri Başkanı) Rifat Feyziç daha önce AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu Boşnak ve Arnavutlar için 5 Mart'ta Plav ve Gusinye şehirlerinde de cenaze namazı kılınacağını belirtmişti.

PLAV VE GUSİNYE'DE NE YAŞANDI

Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ ordularının 1912 yılında Osmanlı Devleti'ne karşı başlattıkları Balkan Savaşı akabinde, Osmanlılar bir zamanlar "vatan" olarak gördükleri Rumeli'yi kaybetmişti.

Osmanlı'nın bu coğrafyadan çekilmesiyle bölgede yaşayan Türk, Boşnak ve Arnavut gibi Müslüman halklara yönelik katliamlar, sürgünler ve zorla Hristiyanlaştırma faaliyetleri gerçekleştirildiği belirtiliyor.

10 BİNDEN FAZLA İNSAN ZORLA HRİSTİYAN YAPILDI 

Osmanlının bölgeden çekilmesinin ardından Karadağ topraklarına dahil edilen Plav ve Gusinye'de binin üzerinde Boşnak ve Arnavut'un, Karadağ askerleri tarafından katledildiği, 10 binden fazla Müslümanın ise zorla din değiştirildiği kaydediliyor.