BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

IŞİD'in yeni eylem planı uygulamada!

PARİS saldırısı IŞİD'in yeni saldırı stratejisinin ilk adım mı? Milliyet gazetesi yazarı Tolga Şardan, Paris saldırısının detaylarını analiz etti. Şardan'a göre, IŞİD Paris saldırısıyla ilk kez Irak-Suriye hattının dışına çıktı.

Abone ol

"IŞİD'in yeni eylem stratejisi."

Bu başlık Milliyet gazetesi yazarı Tolga Şardan'ın bugünkü köşesine ait.

Paris saldırısının detaylarını analiz eden Şardan, saldırının Fransa'nın IŞİD'e karşı kara harekatına katılacağı sinyali sonrası yapıldığına dikkat çekti. 

ABD'nin hava harekatları sonrası IŞİD'in eylem şeklinde değişiklik yaptığını yazan Şardan, şu tespitte bulundu:

"ABD'nin koordinesinde kara operasyonlarının başlayacağının ortaya çıkmasının ardından IŞİD'in yeni bir eylem stratejisine geçtiğini söylemek yanlış olmaz. "

Şardan köşesinden şunları yazdı:

"...

ABD'nin Rusya ile bölgede güç savaşma girmesiyle birlikte Fransa, hem savaş uçaklarını kullanma kararı aldı hem de bir savaş gemisini Doğu Akdeniz'e gönderdi. Böylece, Fransa, IŞİD'e yönelik kara ve hava operasyonlarına katılacağını ortaya koydu.

BÖLGE DIŞINA ÇIKILDI

Gelişmelere IŞİD açısından bakıldığında, ABD operasyonlarından önce Suriye-Irak hattında oldukça güçlü olan örgüt, PYD başta olmak üzere bölgedeki Kürt grupları ile Esad destekçisi ve muhalifi örgütlere yönelik çatışmalara girmekten kaçınmadı.  Ancak hava operasyonlarının ardından ABD'nin koordinesinde kara operasyonlarının başlayacağının ortaya çıkmasının ardından IŞİD'in yeni bir eylem stratejisine geçtiğini söylemek yanlış olmaz.

Uzunca bir süredir, Suriye-Irak hattında ağır saldırılara imza atan radikal İslami terör örgütü, ilk kez bölgenin dışına çıktı.  IŞİD, Lübnan ve Fransa'da El Kaide sarmalı içinde farklı bölgesel hücrelerden hizmet almak yerine kendi ekipleriyle eylemleri yaptı.

CİDDİ VE BÜYÜK BOYUTLU

Sınır dışına çıkan örgüt, son 3 gün içinde Beyrut ve Paris'te kendi imzasını attığını açıkladığı iki ayrı saldırıyı gerçekleştirdi.  Eş zamanlı iki canlı bombanın patladığı Ankara saldırısında güçlü ipuçları tespit edilmesine karşın sessizliğini koruyan IŞİD'in, Beyrut ve Paris saldırılarını üstlendiğini açıklaması, önümüzdeki süreçle ilgili dikkat çekici başka bir boyut oldu.

IŞİD'in kendisine yuva kurduğu topraklardan ayrılıp Avrupa'nın göbeğinde 6 eylemi birden yapması, gelinen sürecin ne kadar ciddi ve büyük boyutlu olduğunu gösterdi.