BIST 10.262
DOLAR 32,26
EURO 34,70
ALTIN 2.401,49
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İş dünyası 'akıllı telefon'unu seçti!

Uzun bir süre iş dünyasının kralı olarak anılan BlackBerry, iPhone'un sahneye çıkmasıyla tahtını kaptırdı.

Abone ol

Bugün bir çok şirketin BlackBerry'i bırakıp iPhone ile çalışmaya başladığı belirtiliyor. Peki BlackBerry neden tahtını iPhone'e kaptırdı? İkisinin avantajları ve dezavantajları nedir?

The Telegraph'ta yer alan habere göre, Q klavyesi ve push e-mail özelliği BlackBerry'i tüm dünyada işadamlarının ve bankacıların en sevilen telefonu haline getirdi. Birçok kişi halen BlackBerry'nin iş dünyası için en iyi telefonlardan biri olduğunu belirtiyor. Ancak, iPhone 3G piyasaya çıkınca, bu cihazın yeni özellikleriyle iş dünyası için daha akla yatkın olduğu kaydediliyor.

Bütün aleyhteki gelişmelere rağmen BlackBerry, İngiltere ve Amerika'da en popüler cihazlardan biri olarak kullanılıyor. iPhone 3G cihazı ise yazılım güncellemeleri çok geniş program uygulamalarıyla birlikte kendisini oldukça geliştirdi. Apple, düzenli yazılım güncellemeleri yayınlayarak agresif bir tutum izliyor. Blackberry ise tam tersi olarak daha yavaş bir yazılım güncelleme döngüsüne sahip.

Şu anda halen en popüler akıllı telefonlarlardan olan, iPhone 3GS ve BlackBerry Bold 9700 modeli benzer özellikleri paylaşmasına rağmen, iPhone'un multi touch dokunmatik ekranı daha büyük, ancak daha düşük çözünürlüğe sahip. Teknoloji tutkunu gençlerin çoğu, iPhone'un veri giriş yönteminin çocuk oyuncağı olduğunu söylüyor. Ancak hareket halindeyken birçok mail yazma ihtiyacı olduğunda iPhone'un ekranı sizin için biraz sorun oluşturabilir.

iPhone'un özellikle banka çalışanları tarafından kurumsal iletişim cihazı olarak tercih edilmesi bu amaçla üretilen BlackBerry'e zor günler yaşatıyor. Bu geçişin en önemli örneklerinden biri ise İngiliz finans kuruluşu Standard Chartered oldu. Banka, BlackBerry kullanan çalışanlarına şirket ile ilgili telefon ve bilgi hizmetlerinde iPhone'a geçme imkânı sundu. Kurumsal e-posta kullanımında BlackBerrry'den iPhone'a geçişin yaklaşık bir ay önce başladığını belirten banka yetkilileri, özellikle bankanın Asya ayağındaki 75 bin çalışanın tamamen iPhone'a geçmiş olabileceğini açıkladılar.

Fakat, HSBC ve Morgan Stanley gibi dünyanın en büyük finans kurumlarında bankacılara kurumsal iletişim için BlackBerry kullanma zorunluluğu getirilmesinin arkasında güvenlik kaygılarının yattığı belirtilerek bu şirketlerdeki geçişin zaman alabileceği ifade ediliyor.

Gazetenin haberine göre, iPhone sadece Apple Store uygulamaları için bile satın almaya değer. Birbirinden ilginç, interaktif oyunlar, eğlenceler, yön tarifi, hava durumu, internet radyosu ve videolarına ulaşmak çok basit. Gün geçtikçe de uygulamalar gelişmeye devam ediyor, BlackBerry ise bu bakımdan daha geride kaldı.

Apple'ın geçtiğimiz günlerde tanıttığı, 24 Haziran'da ise satışa başlayacağı iPhone os4, yepyeni özellikleri sayesinde BlackBerry arasındaki çıtayı daha da yükseğe çıkaracak gibi görünüyor.