BIST 9.902
DOLAR 32,58
EURO 35,01
ALTIN 2.461,05
HABER /  GÜNCEL

İran-Suudi Arabistan savaşı başladı mı büyükelçilik vuruldu!

İRAN- Suudi Arabistan gerginliğini tırmandıracak bir gelişme yaşandı. İran, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki İran Büyükelçiliği'ni vurduğunu açıkladı. Yaşanan olayda güvenlik görevlilerinin yaralandığı belirtildfi.

Abone ol

İRAN, Yemen'in başkenti Sana'daki İran Büyükelçiliği'nin Suudi Arabistan jetleri tarafından vurulduğunu açıkladı. Son dakika haberine göre, bazı güvenlik görevlilerinin yaralandığını belirtildi.

Suudi Arabistan'dan olaya ilişkin açıklama geldi. Suudi yetkililer, olayın araştırıldığını belirtti.

İRAN'DAN SERT TEPKİ : KASTİ HAREKET

İran devlet kanalı IRIB’e göre Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cebir Ensari, “Suudi Arabistan’ın bu kasti hareketi diplomatik misyonları koruyan tüm uluslararası konvansiyonlara aykırı” dedi.

Personelin yaralanması ve binaya verilen zarardan Suudi hükümetinin sorumlu olduğunu söyleyen Ensari, saldırının ne zaman gerçekleştiğini ise belirtmedi.

ÜSLERİ HEDEF ALMIŞLAR

Koalisyon sözcüsü Ahmed Aseri ise, olayı araştırdıklarını söyledi. Aseri, hava saldırılarında Husi'lerin Suudi Arabistan'a saldırı düzenlemek için kullandıkları üsleri hedef aldıklarını belirtti. Aseri, Husilerin, sivillerin kullandığı binalarda saklandıklarını, bu binalar arasında 'terk edilmiş elçilik binaları' olduğunu söyledi.

SUUDİ ARABİSTAN NE DEDİ?

Yemen’de Mart 2015’ten beri operasyon yapan ve Suudilerin başını çektiği koalisyondan yapılan açıklamada ise İran’ın iddiasının incelendiği ifade edildi. Jetlerin dün gece Husilerin füze rampalarını hedef alan operasyonlar düzenlediğini söyleyen koalisyon sözcüsü Ahmed Asseri, Husilerin elçilikler dahil olmak üzere pek çok sivil tesisi üs olarak kullandığına dikkat çekti.

Koalisyon güçlerinin operasyondan önce tüm diplomatik misyonların koordinatlarının gönderilmesini talep ettiğini vurgulayan Asseri, Husilerin verdiği bilgilere dayanılarak yapılan suçlamaların güvenilir olmadığını belirtti.

SUUDİ ARABİSTAN İRAN KRİZİ

Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Nimr el Nimr’i idam etmesinin ardından iki ülke arasında büyük bir kriz patlamıştı. Gelişmeler Sünni - Şii savaşına doğru yol aldırıyordu.

Yemen'de İran büyükelçiliğinin Suudi jetleri tarafından vurulmuş olması iki ülkeyi 'savaşa bir adım' daha yaklaştırdı.