BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

İran Şahapları'na Patriot kalkanı

Irak harekatı sırasında NATO'dan Patriot füze savunma sistemi desteği alan Türkiye, ABD'nin Suriye ve İran planları üzerine hava savunma sistemi kurmaya karar verdi.

Abone ol

ABD ve İsrail ile İran arasında her geçen gün yükselen tansiyon Türkiye'yi de tedirgin ediyor. İran'ın Şahap-3 füzelerinin menzilinin İstanbul'a kadar uzandığı belirtiliyor.

İsrail de İran'ı kendi topraklarından vurabilecek sistemlere sahip. Türkiye Irak Savaşı sırasında, hava savunma sistemlerinin yetersizliği nedeniyle sıkıntı yaşamıştı. Bunun üzerine NATO destek olmuş, Güneydoğu Anadolu'ya 5 adet Patriot füzesavar yerleştirilmişti.

ABD'nin İran ve Suriye planlarını ciddileştirmesi üzerine Türkiye bu kez kolları erken sıvadı. Başbakan Erdoğan, Orgeneral Özkök ve Bakan Gönül'den oluşan Savunma Sanayi İcra Komitesi, bir hafta sonra toplanacak, hava savunma sistemi alımını karara bağlayacak.

Alınması düşünülen sistemler arasında Patriot'un yanı sıra Rus üretimi S-300 ve İsrail üretimi Arrow-2 füzesavar modelleri de var. Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin gündeminde F-4 savaş uçaklarının modernizasyonu da bulunuyor. Proje maliyetinin 1 milyar dolar civarında olması bekleniyor. 1997'de Rumlar'ın Kıbrıs'a yerleştirmek üzere satın aldığı S-300'ler 150 kilometre menzile sahip. Arrow-2'lerin menzili ise 100 kilometre.

Kaynak: www.vatanim.com.tr
Haber: Murat Gürgen