BIST 9.719
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.422,95
HABER /  DÜNYA

İran gazeteleri Rusya'nın Suriye kararı için ne dedi?

İran gazeteleri, Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararını olumlu ya da temkinli başlıklarla gördü.

Abone ol

İran gazeteleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye'deki askeri güçlerini azaltma kararını, "olumlu ya da temkinli" ifadelerin yer aldığı başlıklarla okuyucularına duyurdu.

Ülkedeki üst düzey isimler konuya dair net açıklamalarda bulunmazken, İran medyası söz konusu kararı, "Putinsiz Esed", "Suriye barış görüşmelerini olumlu yönde etkileyecek", "Beklenmedik bir karar" şeklindeki başlıklarla gördü. 

PUTİN HERKESİ GAFİL AVLADI

İran'da reformistlere yakınlığıyla bilinen gazetelerin karara olumlu, muhafazakarların ise temkinli yaklaşması ise dikkati çekti. Reformistlere yakın gazetelerden İbtikar, "Putin herkesi gafil avladı" başlığını kullanırken, İtimad gazetesi haberi ilk sayfadan, "Putin, dünyanın memnuniyetle karşıladığı beklenmedik bir karar aldı. Rus askerleri Suriye'den çıkıyor" ifadeleriyle verdi. Afitab gazetesi de haberi, "Ruslar, hızlı davrandı" başlığıyla ilk sayfadan duyurdu.

Ilımlı muhafazakarlara yakınlığıyla tanınan gazetelerden Cumhuri-i İslami, Putin'in Suriye'deki askeri varlığını azaltma kararını, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in "Rusların Suriye'den çıkması, ateşkes için müspet bir adımdır" ifadeleriyle okuyucularına iletti.

Yine aynı kanada yakın Cam-u Cem de kararı, "Rusya'nın çekilmesi siyasi bir oyun mu? Yoksa barışa destek mi?" başlıklı haberle görürken, Cihan-ı İktisad ise haber için "Rusya çekiliyor, Cenevre görüşmelerinin sonuçlanmasına olan umutlar arttı" başlığını kullandı.

Muhafazakar Keyhan gazetesi Putin'in söz konusu kararı için "Moskova: Teröristlere karşı operasyonlarımızı devam ettireceğiz" başlığını tercih etti. Kanun gazetesi, "Putinsiz Esed", Kudüs gazetesi de "Kremlin'in hassas kararı" başlığını kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, önceki gün Suriye'deki Rus güçlerinin büyük bölümünün çekilmesi yönünde talimat vermişti. Bu çerçevede dün Suriye'deki Rus hava üssünde görev yapan uçakların ilk grubunun buradan ayrıldığı açıklanmıştı.