BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,39
HABER /  GÜNCEL

Rusya'dan Suriye için bomba karar!

Rusya, Suriye'deki hava güçlerinin bir bölümünü çekme kararı aldı. Kremlin Sözcüsü, Rus liderin geri çekilmeyle ilgili olarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı bilgilendirdiğini açıkladı.

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "görevlerini büyük oranda yerine getirdiği" gerekçesiyle Suriye'deki Rus hava güçlerinin salı gününden itibaren geri çekilmesi yönünde emir verdiğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir araya gelen Putin, Suriye’deki Rus güçlerinin barış süreci için gereken koşulları yarattığını belirtti. Putin, “Savunma Bakanlığı’na verilen görevlerin tam olarak yerine getirildiğini düşünüyorum. Bu nedenle yarından itibaren askeri grubumuzun temel kısmının Suriye’den çekilmesini emrediyorum” dedi.

Kremlin Sözcüsü, Rus liderin Suriye’deki askerlerin geri çekilmesi konusunda Devlet Başkanı Beşar Esad’ı da bilgilendirdiğini aktardı.

'UMARIM KARARIMIZ, ÇATIŞAN TARAFLARA İYİ BİR SİNYAL OLUR'

​Rus lider, “Askerlerimiz profesyonelliklerini, uyumlarını ve topraklarımızdan uzaktaki çatışma alanıyla ortak sınıra sahip olmadan silahlı çalışmayı organize etme yeteneğini sergiledi” diye konuştu.

Suriye ordusu ve vatansever Suriyelilerin Rus ordusunun katkısıyla, terörizmle uluslararası mücadelede büyük bir geri dönüş gerçekleştirdiğini hatırlatan Putin, birçok başlıkta öncülük yaptıklarını da belirtti. Rus askerlerin Suriye’den çekilmesinin bu ülkedeki siyasi güçler arasında müzakere sürecini teşvik etmesini umduğunu dile getiren Putin, “Umarım, bugünkü kararımız, çatışan taraflara iyi bir sinyal olur. Umarım, bu karar sürecin tüm katılımcılarının güvenini önemli ölçüde artırır” ifadelerini kullandı.

TARTUS VE HMEYMİM ÜSLERİ ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK

“Tartus’taki deniz üssü ile Hmeymim’deki hava üssü çalışmaya devam edecek” diyen Rusya Devlet Başkanı, bu üslerin karadan, denizden ve havadan sağlam bir şekilde korunması gerektiğinin altını çizerek, orada kalacak askerlerin, ateşkesi kontrol etmeye devam edeceklerini belirtti.

ESAD, GERİ ÇEKİLME KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Putin’in Suriye’deki askerlerin geri çekilmesi konusunda Devlet Başkanı Beşar Esad’ı da bilgilendirdiğini aktardı. Telefonda görüşen Putin ve Esad’ın ateşkesin ülkede dökülen kanın azalmasına yardımcı olduğu konusunda hemfikir olduğu belirtilirken, iki liderin insani koşullar noktasındaki ilerlemeden de memnun olduğunun altı çizildi.

ESAD: CENEVRE'DE SOMUT SONUÇLAR ALINMASINI UMUYORUM

“Suriyeli lider, Suriye’de siyasi geçiş sürecinin uygulanmaya başlamasına hazır olduğunun altını çizdi” denen Kremlin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Suriye Devlet Başkanı Esad, Cenevre’de Birleşmiş Milletler’in gözetiminde Suriye hükümeti ve muhalefet arasında gerçekleşen görüşmelerden somut sonuçlar alınmasını umduğunu ifade etti.”

SURİYE: ASKERLERİN GERİ ÇEKİLMESİ KONUSUNDA HEMFİKİRİZ

Suriye yönetiminden yapılan açıklamada, Suriye ordusunun askeri zaferler elde etmesine yardımcı olan Rus hava güçlerinin azaltılması konusunda anlaşma sağlandığı belirtildi. Rusya ve Suriye’nin terörle savaş konusundaki işbirliğinin devam edeceğinin altını çizen açıklamada, devlet başkanlarının alınan kararın çatışmaların sonlandırılması uyarınca gerçekleştiği konusunda anlaştıkları aktarıldı.