BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Irakta operasyon sürüyor

Özel Kuvvetler'in Irak'a sürdürdüğü operasyon sürüyor. Kuvvetler sınırın 8 km içine girdi.

Abone ol

Irak yönetiminin nota vermesine neden olan askeri hareketliliğin geçen cumartesi günü sabaha karşı Çukurca’daki 49’uncu sınır taşı yakınlarında yaşandığı ortaya çıktı.

Teröristlerin geçişlerinin termal kameralarla tespit edilmesi üzerine 100 askerden oluşan özel bir birliğin, sınır ötesine geçerek ’ileri gözetleme karakolu’ kurmasına yol açan operasyonu açıklıyoruz.

SINIRA TAKVİYE
İstihbarat birimleri terör örgütünün Kuzey Irak’taki silahlı kadrosunu Türkiye’ye geçirmek için özellikle Şemdinli, Çukurca, Şırnak-Gabar Dağı Bölgesi’nde yoğun faaliyetini tespit etti. Sınırdan sızmaları önlemek için TSK, bölgedeki birliklerini nisan ayı başından itibaren takviye etmeye başladı.

Çukurca’daki 49’uncu sınır taşının bulunduğu bölgede terör örgütü mensuplarının yoğun geçişleri termal kameralarla saptandı. Bunun üzerine Ankara harekete geçti ve özel bir birliğin sınır ötesine geçmesi kararı alındı. Türkiye, nisan başında ABD makamları ile görüşmelere başladı. ABD tarafı da Türkiye’nin bu önerisine sıcak baktı.

100 KİŞİ
Seçkin subay ve astsubaylardan oluşan özel kuvvetlere bağlı 100 kişilik bir kuvvet Kuzey Irak’a geçti. 22 Nisan Cumartesi gecesi yaklaşık 8 kilometre Irak toprakları içine giren Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı birlik, burada ’ileri gözetleme karakolu’ oluşturdu. Kendi güvenlik şeridini oluşturan birlik, PKK ile sıcak temasa girmedi.

OPERASYON SÜRECEK
İleri gözetleme karakolu, sızmalar önleninceye kadar bölgedeki görevine devam edecek. Kendi topraklarındaki PKK faaliyetleri nedeniyle İran’ın yanıtı da sert oluyor. İran Kara Kuvvetleri’nin sınırda PKK kamplarına yönelik yaklaşık bir hafta önce başlattığı operasyonlarda şiddetli çatışmalar yaşandı.