BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Irak'lı turistlerin tercihi Türkiye

Saddam gittikten sonra komşumuz Irak' ın Türkiye'ye gönderdiği turist sayısı hızla arttı...

Abone ol

Ekin Grubu Araştırma Birimi’nin Ortadoğu pazarı ile ilgili araştırması, Suriye ile vizenin kalkması ve başta İran olmak üzere bölgedeki diğer ülkelerle yakın ilişkiler kurulmasından sonra Irak’tan da Türkiye’ye yönelik turizm hareketinin canlandığını gösteriyor. Araştırmaya göre, Irak’tan Türkiye’ye tatil yapmak ve gezip eğlenmek amacıyla gelenlerin sayısının

15 bini geçtiği belirtiliyor.

Ortadoğu bölgesindeki komşu ülkelerden Türkiye’ye yönelik turizm hareketindeki gelişme, savaş ve kaos ile anılan Irak’a da yayılıyor. Ekin Grubu Araştırma Birimi tarafından yapılan Ortadoğu pazarı araştırması, ABD işgalinden bu yana çeşitli nedenlerle Türkiye ile ilişkileri sorunlu olan Irak’ın artık Türkiye’ye turist gönderdiğini gösteriyor. Türkiye’nin turizmde bölge ülkelerine yönelik çalışmaları hızla ilerlerken Irak’tan Türkiye’ye turist çekmek amacıyla başlatılan çalışmaların ilk ürünlerini verdiği belirtiliyor. Buna göre tatil ve eğlence amacıyla Türkiye’ye gelen Iraklı turistlerin sayısının 15 bine ulaştığı ifade ediliyor.

Transitçiydiler, tatilci oldular

Türkiye üzerinden başka ülkelere gitmek için transit geçiş yapan Iraklıların son iki yıldır tatil amacıyla yaptıkları girişlerde ciddi bir artış gözlemleniyor. Araştırma sonuçları, ABD’nin işgalinden bu yana geçen süre içinde dünyayla bağı kesilen Iraklıların son iki yıldır yurtdışı seyahatlere ve tatile çıkmaya başladığını ve bu kapsamda onlar için en cazip ülkenin Türkiye olduğunu da açıkça gösteriyor.

Iraklı acentelere tanıtım gezileri

Irak’ta turizm hareketlerinin gelişmesi ile birlikte seyahat acentelerinin faaliyetlerinin de hızlandığı ve özellikle Bağdat’ta acente sayısının artmaya başladığını ifade eden Türkiye merkezli acente yetkilileri, birlikte çalışma tekliflerinin de arttığını söylüyorlar. Irak’tan Türkiye’ye tatil amaçlı girişlerde gözlenen artış üzerine seyahat acentelerinin bu ülkeye giderek kendilerine partner aradıkları belirtiliyor.

Türkiye’nin en büyük rakibi Lübnan

Iraklıların ekonomik gücünün giderek arttığı ve özellikle memur ağırlıklı orta sınıfın giderek güçlendiği belirtiliyor. Yurtdışı seyahatlere ilgisi artan Iraklı turistlerin Suriye ve Mısır gibi ülkelere girişte aynı kolaylıklara sahip olamadığı için en fazla Lübnan’ı tercih ettikleri söyleniyor.