BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bartın'ın doğal gaz çığlığı!

Yeni yüzyıl enerjiyi elinde bulunduranların yüzyılı olacak. Bartınlılar yarım asır önce ilçelerinde tespit edilen doğal gaz için çalışma yapılmasını istiyor.

Abone ol

Maden Tetkik Arama 1963 yılında Bartın'ın Ulus ilçesinde doğalgaz tespit etmiş. Bölge halkı bu çalışmanın sonuçlandırılmasını istiyor.

Bartın Halk Gazetesinin haberine göre Bartın İli Ulus İlçesi Dodurga Köyü Arslanlı Mahallesi’nden çıkan gaz ile ilgili olarak 1963 yılında MTA Genel Müdürlüğü ekiplerince sahadan gaz örneği alınmış. Alınan gaz örneklerinin gaz kromatografında yapılan analiz sonuçlarında bu gazın Adıyaman, Batman illerinde açılan kuyulardaki gaz bileşimi ve yüzdeleri ile karşılaştırılması yapılmış.

Karşılaştırmalarda gazın petrol kökenli olabileceği ayrıntılı bir raporla ortaya konmuştur. Değişik üniversitelerce yapılan araştırmalarda Ulus İlçesi Dodurga Köyü Arslanlı Mahallesi’nden çıkan gazın petrolün göç ettiği güzergâh üzerindeki bir çıkış noktası olabileceği üzerine çalışmalar vardır. Bunlar ile ilgili olarak hazırlanan raporlar doktora ve master tezleri şeklindedir.

GAZ ÇIKARMA HAKKI TTK’DA
Gazın çıktığı yer Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) ruhsat sahasının içindedir. Bu nedenle bu alanda TTK haricinde başka bir kurumun ya da özel firmanın araştırma yapması izinlere bağlıdır. Gazın çıktığı alanda TTK tarafından HEMA Endüstri A.Ş’ ye gaz arama amaçlı rödovans karşılığında araştırma yapma izni verilmiştir. HEMA Endüstri A.Ş bu alandaki gazla ilgilenmemiştir. Konuyla ilgili olarak gazın bataklık gazı olduğu yolunda son derece mesnetsiz açıklamalar yapılmıştır.

GAZLA İLGİLİ OLARAK BİLGİ ALINABİLECEK TEK YER TPAO’DIR
100 yıldır bu bölgeden gazın çıktığı düşünüldüğünde kaynağı ne olursa olsun gazın araştırılması gerekmektedir. TPAO bu bölgeden çıkan gazın özelliklerini, bileşiminin zaman içindeki değişiminin hangi anlama geldiğini, Petrolün var olup olmadığını denetleyecek pek çok kuyuyu Bartın ili ve çevresinde açmıştır. TPAO bu alanda gerek bilgi seviyesi gerekse de bu gazı değerlendirme anlamında özel şirketlerden çok daha fazla tecrübeye sahiptir. MTA Genel Müdürlüğü sadece gazın çıktığı yerin bulunmasında ve gazın bileşimi hakkında çalışmalarda bulunmuştur.