BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.508,38
HABER /  DÜNYA

Irak iyice abarttı : Türkiye'yle savaşırız

MUSUL krizinde Türk askerinin çekilmesi için tanınan sürede sona yaklaşılırken gelen son açıklama 'Türkiye ile savaşırız' mesajı oldu.

Abone ol

IRAK Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Başkanı Hakim Zamili, Musul'daki Türk askeri kriziyle ilgili “Türkiye’yle de savaşabiliriz” dedi.

Rûdaw’a konuşan Hakim Zamili, “Türk askeri Irak’tan çekilmezse IŞİD’e bulundukları muamelede bulunacaklarını” söyledi.

“IŞİD’le savaştıkları gibi Türkiye’yle de savaşabileceklerini” söyleyen Hakim Zamili ardından “Bu çok normal” diye ekledi.

Bağdat’ın, Türk birliğinin Irak’a geleceğinden haberdar olduğu konusunda da Hakim Zamili, “Bunlar doğruluktan uzak haberlerdir” dedi.

IRAK PARLAMENTOSU TÜRK ASKERİ İÇİN TOPLANIYOR

Mukteda es-Sadr'a bağlı El-Ahrar Bloku milletvekili olan Zamili, bugün Irak Parlamentosu’nun Musul’a bağlı Başika bölgesine gelen Türk birliği konusunda toplanacağını ve gerekli kararın alınacağını söyledi.

TÜRK ASKERİNİN BURDA OLMASINA RAZI DEĞİLİZ

Hakim Zamili “Türkiye askeri eğitim konusunda Irak’a yardım ederse, onu karşılarız. Ancak hiçbir şekilde Türk birliklerinin burada olmasına razı değiliz. Her şekilde karşılarında olacağız” dedi.

Ulusal Güvenlik Komsiyonu 6 Aralık’ta Haydar Abadi başkanlığında toplanmıştı.

Komisyon tarafından yapılan açıklamada, Türk birliğinin Bağdat’ın bilgisi dışında geldiği açıklanmış ve durum “Egemenlik hakkına saldırı” olarak değerlendirilmişti.

 IRAK BAŞBAKANI TEYAKKUZ EMRİ VERDİ

Irak Başbakanlık Ofisi’nden dün yapılan açıklamada ise, Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin Hava Kuvvetleri’ne, “Ülke egemenliğini korumak için teyakkuz durumuna geçin!” talimatını verdiği duyurulmuştu.

MUSUL TÜRK ASKERİ KRİZİ NEDİR?

-4 Aralık’ta Musul'un Başika bölgesine bir Türk birliği, tanklar ve ağır silahlarla intikal etmişti.

-Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile Başbakan Haydar Abadi, Türk Ordusu’nun en kısa zamanda güçlerini bölgeden çekmesini istemiş ve bunun için 48 saat süre vermişti. 

-Başbakan Ahmet Davutoğlu bu gelişme üzerine Haydar Abadi’ye bir mektup yollayarak, “Irak Hükümeti’nin hassasiyetleri giderilinceye kadar Başika'ya kuvvet intikali gerçekleşmeyecek" demişti.

-Ankara dün, yeni birliklerin bölgeye geçişini durdurmuştu. Irak hükümetinin Musul'daki askerlerin geri çekilmesi için tanıdığı süre de bugün doluyor.