BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,69
ALTIN 2.525,47
HABER /  DÜNYA

ABD'den Türkiye'ye Musul uyarısı!

Musul’da Türk askerinin nöbet değişimini değerlendiren Pentagon Sözcüsü Davis "Irak topraklarına, Irak hükümetinin rızası olmadan herhangi bir askeri konuşlandırmayı desteklemiyoruz" dedi.

Abone ol

ABD Savunma Bakanlığı, Musul’da Türk askerinin nöbet değişimine ilişkin, “Irak hükümetinin rızası olmadan ülke içine asker konuşlandırılmasını desteklemediklerini" bildirdi.

Pentagon sözcülerinden Jeff Davis, bakanlıkta gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

“Irak topraklarına, Irak hükümetinin rızası olmadan herhangi bir askeri konuşlandırmayı desteklemiyoruz. Buna ABD askeri personelinin yanı sıra herhangi bir komşu ülkenin askerleri de dahildir" diyen Davis, Türk ve Iraklı yetkililerin uygun kanallar aracılığıyla bu konuyu tartışmalarının cesaret verici olduğunu ifade etti. 

ABD Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin Türkiye ile Irak arasında diyalog çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında, Türkiye ve Irak arasında konu üzerine başlayan diyaloğun kendilerini “cesaretlendirdiğini” söyledi.

Kirby, "Türkiye tarafından yapılan yorumları gördük. Durumu tekrar gözden geçiriyorlar ve Irak Hükümeti ile çalışmaya devam edecekler" diye konuştu.

Peşmergenin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan Türk birliği 4 Aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirmiş, 150 askerle birlikte yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmişti. Bunun üzerine Irak Başbakanı Haydar İbadi, olayı "egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı" olarak nitelendirmişti. İbadi'nin ofisinden dün yapılan yazılı açıklamada, "Irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde çekilmemesi halinde Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) müracaat dahil mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir" ifadesine yer verilmişti.