BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.428,53
HABER /  DÜNYA

Rusya ve ABD IŞİD için ortak tasarı hazırlıyor!

Lavrov, Moskova ve Washington'ın birlikte hazırladığı IŞİD'le ilgili karar tasarısını, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunacaklarını açıkladı.

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Interfax ajansına Suriye'de yaşanan son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Suriye sınırını teröristlerin beslenme ve finans kanallarını kapatmak için Türkiye ile çalıştıklarına dair açıklamasını değerlendiren Lavrov, şunları söyledi:

“Sınırı kapatmakla ilgilenmeye başladılar. Muhtemelen bu ilgilerinin, Suriye hükümetinin yasal talebi üzerine Rus hava birliklerinin Suriye topraklarındaki teröristlerle mücadelesinde Suriye ordusuna destek olmaya başlamasının ardından ortaya çıkması bir tesadüftür. Ortaklarımızda Suriye topraklarındaki çeşitli terör belirtilerini bastırmaya olan ilgileri daha önce olsaydı elbette ki daha iyi olurdu; ama bir şekilde onlarda bu ilgiyi oluşturabildiysek bu beni memnun eder.” 

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ayrıca Moskova ve Washington'un BM Güvenlik Konseyi'ne sunulmak üzere IŞİD'le ilgili karar tasarısı hazırladığını açıkladı.

'ABD-RUSYA ORTAK İNİSİYATİFİ'

IŞİD'in terör örgütü listesine dahil edilmesi yönünde bir madde içeren tasarı üzerinde BM Güvenlik Konseyi'nde aktif bir çalışma yürütüldüğünü belirten Lavrov, “Bunun bir Rusya-ABD ortak inisiyatifi olduğuna dikkat çekmek gerekiyor. Tasarı, BM'de terörle mücadele kapsamında görüşülen ve tüm ülkelerin mutlaka uygulaması gereken hedefleri kapsıyor. Bu tasarıyla uzun süredir bize karşı sürdürülen karşıtlığı aşacağımızı umuyorum” diye konuştu.

Rus Bakan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Suriye Destek Grubu'nun bir sonraki görüşmesinin 18-19 Aralık'ta New York'ta yapılmasını önerdiğini hatırlatarak, New York'ta Viyana formatlı Suriye görüşmelerine katılmaya, gerekli koşulların sağlanması halinde her zaman hazır olduklarını vurguladı.