BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SAĞLIK

İnsülin kullanırken dikkat edin!

Şişman kişilerde aşırı kiloya bağlı olarak insülinin etkisi azalırken bu olay kilo artışı ile daha belirgin hale geliyor.

Abone ol

Özel Mediva Hastanesi İç Hastalıkları uzman doktoru Kemal Haşıl, diyabet hastalarını uyardı. Haşıl, kan şekeri düşen diyabet hastalarından bal, reçel, çikolata gibi gıdaları aşırı şekilde tüketmemelerini isteyerek, "Kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten bu gıdalar, diyabetik komaya neden olabilir" dedi.

Özel Mediva Hastanesi İç Hastalıkları uzman doktoru Kemal Haşıl, diyabet hastalarının, şekerli gıdaları aşırı şekilde tüketmemesi gerektiğini söyledi.

Yaptığı açıklamada, diyabet hastalarına ciddi uyarılarda bulunan Özel Mediva Hastanesi İç Hastalıkları uzman doktoru Kemal Haşıl, insülin hormonunun yetersizliği veya yokluğu sonucu, kanda ki şeker miktarının artmasına, 'diyabet' hastalığı denildiğini hatırlattı. Şeker, bal, pekmez, reçel, çikolata, şekerleme, meşrubat, kola, hazır meyve suları gibi basit karbonhidratların kan şekerini hızlı bir şekilde yükselttiğine dikkat çeken Haşıl, bu gıdaların diyabetli hastalar tarafından aşırı şekilde tüketilmemesi uyarısında bulundu.

DİYABET, TÜM VÜCUDU ETKİLER..

Kan şekerinin hızla yükselmesi halinde, hastanın 'Diyabetik Komaya' girebileceğini kaydeden Özel Mediva Hastanesi İç Hastalıkları Uzman doktoru Kemal Haşıl, "Diyabet, parmak ucundan beyine kadar tüm vücudu etkileyen bir hastalıktır. Bu nedenle de diyabete bağlı olarak gözlerde, böbreklerde, damarlarımızda, ayaklarımızda birçok yerimizde hastalıklar oluşabilmektedir. Kontrol altına alınamayan diyabet, körlüğe, yüksek tansiyon yada yüksek kolesterol hastalığına neden olabildiği gibi, dolaşım bozukluğunda, ayaklarda yara oluşmasına da neden olabilir.

Bu nedenle sağlıklı beslenme alışkanlığı yaşam süresi ve kalitesini arttıracaktır. Diyabetli hastalar şeker, bal, pekmez, reçel, çikolata, şekerleme, meşrubat, kola, hazır meyve suları gibi basit karbonhidratları kan şekerini hızlı yükselttiği için aşırı tüketmemelidir. Kan şekerinin hızlı yükselmesi diyabetik komaya neden olabilir"
dedi.

İNSÜLİN KULLANIMINA DİKKAT

Yaptığı açıklamada, kilolu diyabet hastalarının da insülin kullanımı ile ilgili dikkatini çeken Özel Mediva Hastanesi İç Hastalıkları uzman doktoru Kemal Haşıl, şunları dile getirdi.

"Şişman kişilerde aşırı kiloya bağlı olarak insülinin etkisi azalmakta ve bu olay kilo artışı ile daha belirgin hale gelmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme programıyla ideal ağırlığa ulaşıldığında insülin yeterli hale gelecek ve kan şekerinin normal düzeyde kalmasına yardımcı olacaktır. Burada üzerinde durulması gereken en önemli konu, diyabetliler için standart bir diyetin olmadığıdır. Diyet, mutlaka kişiye özel olarak uzman bir diyetisyen tarafından hazırlanmalı ve denetlenmelidir." 

Haydar ÖZTÜRK