BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,73
ALTIN 2.435,89
HABER /  DÜNYA

İnsanı isyan ettiren fotoğraf

İsrail uçaklarının bombaladığı minibüste yaralanan anne oğluna böyle baktı.

Abone ol

Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah mevzilerine yönelik 13 gündür sürdürdüğü kara ve hava operasyonlarında militan ya da sivil ayrımı gözetmeksizin silahlarını ateşleyen israil ordusu, dün bütün dünyayı bir kez daha ayağa kaldırdı.

Lübnan Kızılhacı ile birlikte sıcak bölgedeki otoyolda seyir halinde olan ingiliz gazetecilerin gözleri önünde gerçekleşen olayda israil ordusu, kendi uyarıları doğrultusunda evlerini terk edip kuzeye doğru kaçarak canlarını kurtarmaya çalışan Lübnanlı sivillerin konvoyunu vurdu, ingiliz Guardian, Independent ve Times gazetelerinin muhabirleri, tanık oldukları bu kanlı olayı dünyaya duyurdu. İsrail ordusu 15 Temmuz'da Güney Lübnan'daki Marvahin köyü halkını, havadan attıkları bildirilerle uyarmış ve köylülere burayı terk etmelerini yoksa bombalara maruz kalacaklarını söylemişti.

Bunun üzerine köylüler kaçmak üzere konvoylar halinde yola koyulmuş, ancak yolda israil'in roketlerine hedef olmuştu. Kadın ve çocukların can verdiği bu olay dünya kamuoyunun büyük tepkisini çekmişti. "Ne olur ölme anne!" İngiliz basınının, israil'i ikinci kez "savaş suçu işlemekle" suçladığı yeni olayda ise, sınırdaki Teyiri köyünden kaçmakta olan Şaita ailesini taşıyan bir minibüs hedef alındı.

Israilliler'in bölgeyi terk etmeleri için köylülere verdiği sürenin cumartesi günü dolmasının 1 gün ardından gerçekleşen saldırıda aynı aileden 3 kişi öldü, 16 kişi yaralandı. Minibüste yaralanarak kanlar içinde kalan annesinin yanı başına çöküp "Ne olur ölme anne!" diye yalvaran 12 yaşındaki Ali Şaita'nın gözyaşları içindeki görüntüsü ingiliz basınının manşetlerine taşındı.

İngiliz Guardian gazetesi, israil'in ateş hattından çıkmaya çalışan Lübnanlılar'ın geçtiği anayol üzerinde kimisi israil füzelerine hedef olmuş, kimisi de panik halinde kaza yapmış onlarca araç bulunduğunu yazdı. Lübnan Kızılhacı yetkilileri, önceki gün sivilleri taşıyan 10 otomobil ile 4 motosikletin israil füzelerine hedef olduğunu belirtti. BM insani Yardım Koordinatörü Jan Egeland da, "Orantısız güç kullanıyor" dediği israil'in saldırılarının uluslararası insani hukuka aykırı olduğunu söyledi.