BIST 9.096
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.326,03
HABER /  DÜNYA

Bir MOSSAD AJANIN İTİRAFLARI

10 yıl İsrail Gizli Servisi MOSSAD için ajanlık yapan Filistinli Süheyl Zekurt şimdi pişman.

Abone ol

Filistinli anne Hızır Zekurt oğlu 10 yıl İsrail Gizli Servisi MOSSAD için ajanlık yapmış. Herkes onlara sırt çevirmiş. Gazze'de idama mahkum edilen Süheyl Zekurt, "Yaptıklarım için çok pişmanım" diyor.

Süheyl Zekurt'un öyküsü ikinci İntifada sırasında İsrail füze saldırısıyla bir kardeşini kaybedip, bir kardeşinin de ağır yaralanmasıyla başlıyor. Süheyl Zekurt, 1948 katliamında sağ kalan Filistinlilerin Kudüs'te çıkardıkları "Kul'il Arab" gazetesinin muhabiri iken İsrail'in önerdiği ajanlık teklifini kabul etmiş. Ardından MOSSAD'ın Gazze'de bulunan eğitim kamplarında 8 ay boyunca eğitim görmüş. Zekurt'un yaptığı ilk iş, Filistin direnişinin önderlerinin isimlerini resimlerinde belirlemek olmuş.

8 AY EĞİTİM VERİLDİ
Goşkatif'te, altı ay boyunca psikolojik eğitim, şifreli mesaj alma ve verme, haberleşme, elektronik aletleri kullanma, haberleşme hatlarına "mandal atma", internet üzerinden sürekli değişen kanallarla veri transferi sağlama, gizli fotoğraf ve görüntü aktarma gibi eğitimler almış. Sonra sosyal hayatta davranış ve hayatta kalma, kendini koruma, takip atlatma, iz kaybetme gibi eğitimlerini de Natzarin'de tamamlamış. 8 aylık eğitimden sonra kendi deyimiyle "sahaya sürülmüş."

Neden MOSSAD ajanı olduğu sorusuna şöyle yanıt veriyor: "İşsizlikle ve ailemi öldürmekle tehdit ettiler. Üniversitede öğrenciydim. Vaadlerde bulundular. İsrail'e rahat girip çıkabileceğimi, bir Yahudi'den daha çok imtiyazlara sahip olacağımı, Filistin'de başarılı olduktan sonra MOSSAD'ın Türkiye, Yunanistan ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerindeki bürolarındadış görevlerde çalıştırılacağımı söylediler. Kardeşlerimin yurt içinde ve yurt dışında eğitimlerini tamamlaması için her türlü yardımı yapacaklarını da vaat ettiler"

ANNENİN İSYANI
Topladığı bilgileri MOSSAD'daki şeflerine nasıl ulaştırdığını da anlatıyor: "Ağırlıklı olarak İsrail tarafına geçince Aşkelon'da veriyordum. Zaten kapıda şefim Aaron beni alıyordu sürekli değişik arabalara biniyorduk. Yolda bilgileri veriyordum. Bazen MOSSAD'ın Kudüs ve Tel Aviv'deki irtibat karargahlarında buluşuyorduk. Orada arada eğitim de alıyordum. Bazen de acil bilgileri sınırdaki geçiş noktasında bulunan İsrail güvenlik birimlerine kimlik kartımın içerisine yerleştirdiğim ince bir kağıtla veya birkaç cümlelik şifreli notlarla veriyordum."

Süheyl Zekurt'un annesi Hint Hızır da tersine yıllar boyunca Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin Ürdün'deki bürosuna Gazze'den bilgi taşımış. Oğlunun ihanetini kabullenemiyor. Gözyaşları içerisinde oğlunu iyi eğitip büyüttüğünü söyleyerek MOSSAD'a çalışmasını kabullenmiyor. Kendisini tanıyan El Fetih komutanlarının ilişkilerini kestiğini ve komşularının dahi selam vermediklerini belirterek, "Oğlum pişman olduğunu söylüyor. Yeni bir hayata başlayacaksa serbest bırakılsın. Ama ihanet edecekse, kesinlikle idam edilmelidir. Bir damla gözyaşı bile akıtmam. Vatan sevgisi, evlat sevgisinden daha ileridedir" diyor.

Haber: Erdal Şimşek
Kaynak: