BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.432,89
HABER /  DÜNYA

Hizbullahın 2. kalesi düştü

Bint Cbeyl kasabasında şiddetli çatışmalar çıktı. İsrail'in yeni hedefi Sur kenti..

Abone ol

İsrail ile Hizbullah gerillaları arasında, Lübnan'ın güneyindeki Bint Cbeyl kasabası civarında şiddetli çatışmaların çıktığı bildirildi. İsrailli ordu sözcüsü, sınırın Lübnan tarafında düzenlenen kara operasyonları sırasında 10 kadar Hizbullah gerillasının öldürüldüğünü söyledi.

Sözcü, çatışmaların çok şiddetli olduğunu ve düşman zayiatını tespit edecek durumda olmadıklarını belirtti. Şiilerin yaşadığı köyler arasında tünel ve siper bağlantıları bulunan Hizbullah, güçlü olduğu Marun El Ras'ın geçen hafta İsrail'e kaybetmiş, İsrail ordusu daha sonra Bint Cbeyl'e doğru hareketlenmişti. İsrail'in, iki tugay asker, tank ve hava desteğiyle bölgedeki 100 kadar Hizbullah gerillasının etrafını çevirdiği bildiriliyor.

BİNT CBEL TAMAM SIRA SUR'DA

İsrail ordusunun, ''terör yuvası'' olarak nitelenen Güney Lübnan'daki Bint Cbel'den sonra Sur kenti ve çevresine kara operasyonlarına hazırlandığı öne sürüldü. Yediot Ahronot gazetesinde yer alan habere göre, Bint Cbel köyündeki çatışmalarda 2 tankın önemli ölçüde yara almasına; bir subay ve askerin ölmesine rağmen, Kuzey Kuvvetleri Komutanlığı Sur için kara harekatı planları hazırlıyor.

İsrail ordusunun bir yetkilisi, ''askerlerin daha farklı konuşlanmaları olabilir, ama biz kesinlikle bunun için hazırlandık'' dedi. Habere göre, İsrail ordusunun Lübnan'daki operasyonları için uzun dönemli planları var. Bunlardan biri, doğrudan Hayfa ve çevresindeki bölgelere Hizbullah füzelerinin fırlatıldığı öne sürülen Sur bölgesine odaklanıyor. Hizbullah gerillalarının bölgede eylemlerini sürdürdüğü ve İsrail Ordusu tarafından ''orta menzilli füze birimi'' olarak adlandırıldığı da ifade ediliyor.

Sur bölgesinde, ekonomik kuruluşlar gibi Hizbullaha ait bazı altyapıların bulunduğunu belirten askeri yetkili, bunları da vurabileceklerini söyleyerek, ''Şehri işgal etmeden veya her köşesine girmeden, bunu yapabilecekleri çeşitli yollar bulunduğunu'' kaydetti. Askeri yetkili, Bint Cbel operasyonlarıyla ilgili olarak da ''Önemli Hizbullah kayıplarına neden olan ve birçok çatışmayı da içeren büyük bir darbeden söz edilebileceğini'' ifade ederek, ''Hala orada vurmayı istedikleri yeterince hedef bulunduğunu ve savaşın süreceğini'' söyledi.

Aynı yetkili, ''Biz bölgedeki alt yapıyı (Bint Cbel) vuruyoruz, ama daha yapılması gereken işler var'' dedi. İsrail ordusunun köyü kuşatmakla birlikte, bölgede bulunan yüzlerce sivilin çıkması için açık kapı bıraktığını kaydeden yetkili, buradan Hizbullah militanlarının da çıkabileceğini ifade ederek, ''Belki orada durumu kavrayacaklar olabilir, üniformalarını sivil kıyafetlerle değiştirir ve bölgeyi terk ederler'' diye konuştu.

GECE BOYUNCA 36 HEDEF

Gece boyunca Lübnan'a yönelik saldırılarını sürdüren İsrail Hava Kuvvetlerinin, 36 hedefi vurduğu belirtildi. Bunlar arasında Hizbullaha ait bazı yapılarla füze rampalarının yer aldığı ifade edildi. Lübnanlı güvenlik yetkilileriyse gece Nebatiye'deki hava saldırısında, bir karı kocayla 5 çocuğunun öldüğünü bildirmişlerdi.