BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'de işkence soruşturmasına 'şeffaf değil' eleştirisi

Terör zanlılarının işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığı iddialarına bakacak olan soruşturma, kampanyacı ve avukat grupları tarafından protesto ediliyor.

Abone ol

İngiliz vatandaşı terör zanlılarının işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı iddialarıyla ilgili soruşturma ''güvenilir ve şeffaf olmadığı'' gerekçesiyle protesto ediliyor.

Zanlıları temsil eden kampanyacı ve avukat grupları, sürece güven duymadıklarını, sonuçlarının büyük çapta gizli kalacağını ve bu şartlar altında soruşturmadan çekilmeye karar verdiklerini açıkladılar.

Hükümet makamları ise polisin süregiden araştırması bittikten sonra, emekli yargıç Sir Peter Gibson'ın yürüteceği soruşturmaya her yönden güven duyduklarını söyledi.

Kampanyacı gruplar ise soruşturmanın ortaya çıkardığı istihbarat bilgilerinin ne kadarının kamuya açıklanacağı konusunda nihai kararın hükümetten bağımsız alınmayacağını öğrendiklerini belirtiyorlar.

Ayrıca, eski ve yeni tutukluların soruşturmaya anlamlı bir katılımı olmayacağını düşündüklerini ve istihbarat yetkililerini sorgulama fırsatı verilmemesinden de büyük memnuniyetsizlik duyduklarını kaydettiler.

Emekli yargıç Peter Gibson'ın başkanlığındaki soruşturma, 11 Eylül'ü takiben İngiltere dışında düzenlenen terörle mücadele operasyonlarında, başka ülkelerde tutulan zanlıların özel nakillere ya da uygunsuz muameleye maruz kalmasında İngiliz yetkililerin rolü olup olmadığını inceleyecek.

Soruşturmanın odağındaki kişiler, ABD'nin Guantanamo üssünde tutulmuş İngiltere vatandaşları ya da İngiltere'de oturma izni olan zanlılar.

İngiliz yetkililer bugüne değin Guantanamo ve Pakistan'da terör zanlılarının işkenceye maruz bırakıldığının bilgileri dahilinde olduğu iddiasını reddetti.