BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Lagarde'a resmi soruşturma kararı bugün

IMF'nin yeni başkanı Christine Lagarde'ın Fransa maliye bakanı olduğu sırada görevini kötüye kullandığı iddiasıyla sorgulanıp sorgulanmayacağına bugün karar verilecek. Karar Lagarde'ın IMF'deki pozisyonuna gölge düşürebilir.

Abone ol

Uluslararası Para fonu IMF'nin yeni Başkanı Christine Lagarde'ın, Fransa Maliye Bakanı olduğu sırada görevi kötüye kullanıp kullanmadığı konusunda resmi bir soruşturma açılıp açılmadığı bugün belli olacak.

Fransız yargıçlar, Lagarde'ın eskiden devlete ait bir banka ile bir işadamı arasındaki hukuk sürecine müdahale ederken haklı olup olmadığını karara bağlayacak.

Lagarde, müdahaleden kişisel bir kazanç sağlamadığını ve görevini kötüye kullanmadığını söylüyor.

Gözlemciler, resmi soruşturmanın onaylanmasının Lagarde'ın henüz bir aylık olan IMF başkanlığına gölge düşürebileceğini söylüyor.

Lagarde, New York'ta bir otel görevlisine tecavüze kalkıştığı iddiaları üzerine tutuklanan Dominique Strauss Kahn'dan boşalan IMF başkanlığı koltuğunu Temmuz ayında devralmıştı.

Tahkim müdahalesi

Savcılar Lagarde'ın, sol kanattan eski bir bakan olan ancak 2007 yılında taraf değiştirerek Nicolas Sarkozy'i destekleyen işadamı Bernard Tapie'ye 285 milyon euro ödenmesini kabul ederek yetkisini kötüye kullandığını savunuyor.

Bernard Tapie, sorunun yaşandığı dönemde eskiden devlete ait olan Credit Lyonnais ile mahkemelikti.

Tapie, spor kıyafet ve aksesuarları markası Adidas'taki hisselerini sattığı 1990'lı yıllarda bankanın kendisini dolandırdığını iddia ediyordu.