BIST 9.142
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,66
HABER /  DÜNYA

İngilterede banka krizi

İngilizler panikte... Banka önünde uzun kuyruklar oluştu...

Abone ol
İngiltere'de Merkez Bankası'ndan yardım isteyen emlak kredisi bankası Northern Rock'un müşterileri, şubeler önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Para çekmek isteyen müşterilere kolaylık amacıyla Northern Rock şubeleri bu sabah bir saat erken açıldı.

Bu işlemleri internet üzerinden yaptırmak isteyenlerin çokluğu yüzünden banka, internet sitesinin bant genişliğini de artırdı.

Northern Rock Yönetim Kurulu Başkanı Adam Applegarth da uzun kuyruklarda bekleyen müşterilerinden özür diledi. Applegarth isteyen herkese paralarının en kısa sürede geri verileceğini söyledi.

Müşterilerin paniği geçen Perşembe günü, uluslararası kredi piyasalarından borç bulmakta zorlanan Northern Rock'a İngiltere Merkez Bankası'nın kredi açtığı haberiyle başladı.

Northern Rock, İngiltere'nin beşinci büyük emlak kredisi kuruluşu. Konut ve işyeri almak isteyenlere vereceği kredileri, mevduat sahiplerinin yatırımlarından ve daha çok da uluslararası piyasalardan borçlanarak buluyor.

Oysa uluslararası piyasalar, ABD'de düşük gelir gruplarına verilen bazı yüksek riskli konut kredilerinin batması yüzünden şu sıralar emlak kredisi için borç vermeye yanaşmıyor.

 Northern Rock'tan parasını çekmek isteyen çekebilir. Bankada para var ve İngiltere Merkez Bankası da tam garanti veriyor
 
Maliye Bakanı Alistair Darling

Bu nedenle İngiltere Merkez Bankası devreye girerek bilançosu sağlam görünen bu bankaya bir süreliğine kredi açacağını duyurdu.

Kredinin miktarı ve süresiyse açıklanmadı.

Ancak Merkez Bankası yetkilileri ve Maliye Bakanı Alistair Darling, bankanın batmadığını çeşitli TV ve radyo programlarına çıkarak ısrarla vurguladı.

Yine de yatırımlarını kaybetmekten endişe eden mevduat sahipleri, Perşembe gününden bu yana banka önünde uzun kuyruklar oluşturarak İngiltere'ye uzun yıllardır görmediği manzaralar yaşattı.

2 milyar sterlin çekildi

Kesin rakamlar açıklanmamakla birlikte Northern Rock'tan şu ana kadar 2 milyar sterlin çekildiği tahmin ediliyor.

Bu, bankada bulunan 24 milyar sterlinlik mevduatın yüzde 8'ini temsil ediyor.

Northern Rock'un aktifleri ve malvarlığının toplam değeriyse 113 milyar sterlin civarında.

Northern Rock hisseleri Cuma gününden bu yana düşüşte.

Londra borsasında Cuma günü yüzde 32 değer kaybeden hisseler, bugün de güne yüzde 33 kayıpla başladı.

BBC'nin ekonomi editörü Robert Preston, hisse senetlerindeki kaybın Northern Rock'u satın almak isteyen bankalar için iyi haber olduğunu söylüyor.

Ancak piyasalar ve bankaların birbirlerine kredi verme konusunda son derece gönülsüz davrandığına ve yüksek faiz istediğine dikkat çeken editörümüz "Şimdilik alıcı çıkması zor görünüyor" diyor.

Bu arada iki emlak kredisi kuruluşu daha, Alliance & Leicester ve Bradford & Bingley borsada değer kaybetti.

İngiltere Merkez Bankası şimdilik kendilerine başka bir bankadan yardım başvurusu gelmediğini söylüyor.

Bu arada Merkez Bankası da bazı çevrelerce kredi sıkıntısı kriz durumuna gelene kadar müdahale etmemek ve diğer Merkez Bankaları'nın yaptığı gibi kısa vadeli köprü kredileri açmamakla suçlanıyor.