BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Demirkazıka soruşturma

Nil Demirkazık'a, Öcalan için ''Sayın'' yazdığı gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Abone ol

Dünya ve Ülkemiz Çocuklarına Sağlık, Eğitim ve Yardım Derneği (Çocuk-Der) Genel Başkanı Nil Demirkazık hakkında Batman Cumhuriyet Başsavcılığı'nca açılan soruşturma kapsamında Diyarbakır'a gönderilen dosya ile ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı verdi.

Batman'da yayınlanan yerel bir gazetede terör örgütü elebaşıyla ilgili ''Sayın'' yazdığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Demirkazık ile ilgili dosya, Batman Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Diyarbakır'a gönderildi.

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı'nca alınan görevsizlikle ilgili kararda şu ifadelere yer verildi:

''Nil Demirkazık ile ilgili yazılan yazıyı suç oluşturduğu halde gazetede yayımlayan sorumlu Yazıişleri Müdürü Mustafa Seven'in 5187 sayılı yasanın 11. maddesi uyarınca cezai sorumluluğunun bulunduğu tüm soruşturma kapsamından anlaşılmakla, şüpheliler hakkında sevk maddeleri uyarınca soruşturma yapma görevi ve yetkisi CMK'nin 250 ve 251. maddeleri uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığınıza ait olmakla, müsned suçla Cumhuriyet Başsavcılığımızın görevsizliğine gereğinin takdir ve ifası için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verildi.''

Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Süleyman Karaca tarafından incelenen dosyayla ilgili verilen kararda da Demirkazık'ın yazı içeriğinin iki bölümde ele alınması gerektiği belirtildi.

Yazının ilk bölümünde Demirkazık'a ait olan, ikinci bölümde ise terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a atıfla alınan içeriğin değerlendirilmesi gerektiği ifade edilen kararda, şöyle denildi:

''Şüpheli Nil Hayal Demirkazık, yazının başlığını da oluşturan 'Sayın Öcalan' ifadesinin kullanılması nedeniyle yapılan soruşturmalar ve verilen mahkumiyet kararlarına ilişkin görüşlerini dile getirmiştir. Henüz bu konuda kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulunmasa da yapılan eleştiri yasal sınırlar içerisinde ve bir suç unsuru içermemektedir.''

Çocuk-Der Genel Başkanı Nil Demirkazık ve Batman'da yerel bir gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü Mustafa Seven hakkında 3 Nisan 2007 tarihinde terör örgütü elebaşıyla ilgili ''Sayın Öcalan'' başlığıyla yerel gazetede çıkan yazı nedeniyle Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ''suçu ve suçluyu övme'' iddiasıyla soruşturma açılmıştı.

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, inceleme sonucu görevsizlik kararı verdiği dosyayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti.