BIST 10.311
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.454,22
HABER /  GÜNCEL

Yatağımı kimle paylaşıyorum?

Biliyor musunuz, siz uyurken bile onlar yanınızdan ayrılmıyor!

Abone ol

Hayatımızın üçte birini yatağımızda uyuyarak geçirmekteyiz. Dolayısı ile yatakların bakımı ve hijyeni , sağlıklı yaşamamızla doğru orantılıdır. Bu bakım sadece temizliği değil canlı organizmalar ve ev tozu akarları gibi alerjen etkenlerden de arınmayı gerektirmektedir.

YATAK DEĞİL PİSLİK YUVASI

Geçtiğimiz günlerde Potema (yatak arındırma ve temizleme sistemi) teknolojisini kullanılarak, bazı öğrenci yurtları, oteller, huzur evleri ve yetiştirme yurtlarındaki yataklardan örnekler aldı. Alınan bu örnekler, Yeditepe Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendisliği Bölümü’nde mikrobiyolojik testlere tabi tutuldu. Yapılan testlerin sonucunda açıklanan rapor sonucunda vahim bir gerçek ortaya çıktı. Yatakların, zamanla toz akarları, uyuz böcekler, küf ve bakterilerden oluşan bir yaşam alanına dönüşüyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ UYARDI

İstanbul’da iki farklı hastaneden alınan örneklerin bir gramında ise 317 milyon canlı organizma bulundu. Bu hastanelerde yaşlı ve çocuk ölümlerinin yaşanması, bağırsak enfeksiyonları ve hepatit A gibi hastalıkların yataklardan bulaştığının tespit edilmesi üzerine Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye’yi uyardı.

YATAĞIMIZI KİMLE PAYLAŞIYORUZ?

BACILLUS:
Besin zehirlenmesi, lokal enfeksiyonlar, santral sinir sistemi enfeksiyonları, solunum sistemi enfeksiyonları, endokardit, perikardit

SHEWANELLA: Cilt yaraları, kulak enfeksiyonları, Ostcomiyeli, bakteriyemi

PSEUDOMONAS: Özellikle hastanelerde immun sistemi sorunlu hastalarda kraterlerle ilişkisi sepsis ve septik artit etkeni olabilirler

BACILLUS THURINGIENSIS: İnsan patojeni olarak tanımlanmıyor

ACINETOBACTER: Cilde yerleşen bir bakteri olarak Orofarinks ve vaginada bulunabiliyor.

PSEUDOMONAS: Çevresel örneklerden izole edilir, parojen olarak saptanır

CHRYSEOMONAS: Klinik önemi tartışmalı. Nadiren bakteriyemi, endocardit, osteomyelit ve peritonit vakalarında izole edilir.

ENTEROBACTER: Su, toprak, kanalizasyon ortamında ve sebzeler üzerinde sık bulunur. Barsak florasının bir üyesidir. İshale etkeni olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları, cilt enfeksiyonlarına neden olabilir.

SALMONELLA: Gastroenterit, Tiroid ve ateşe yol açabilir.

TYPHIMURIUM: Gastroenterit, Tiroid ve ateşe yol açabilir.

BACILLUS MYCOLDES: Klinik önemi netlik kazamadı

KLEBRIELLA:
Bağırsak florasının bir üyesidir. İdrar yolu enfeksiyonları en sık neden olduğu enfeksiyon çeşitidir.

BU YARATIKLAR NEMİ SEVİYOR

Alman Potema firmasının distribütörlüğünü alan İsmail Amasyalı, "Yatak enfeksiyonlarının, insan sağlığı açısından kuş gribinden bile tehlikeli olduğunu" söylüyor. Yataklardaki bu canlı organizmalar nemi, karanlığı ve ısıyı çok seviyor.

Yataklardaki bu organizmalardan kurtulmanın yolu özel bir temizlik cihazı ile mümkün. Ancak evler için bu hizmet biraz tuzlu...  Amasyalı'nın şirketi, evlere 120 YTL'den hizmet veriyor. Otel, hastane, yurt gibi kurumlar içinse fiyat yatak sayısına bağlı olarak 10 Euro’ya kadar düşüyor. //