BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,04
ALTIN 2.469,20
HABER /  DÜNYA

Uzayda oruç tutan ilk astronot

Malezya'da ilk astronotunu uzaya gönderiyor. Ama onların heyecanı başka?

Abone ol

İlk astronotlarını uzaya gönderecek olan Malezya, bir taşla iki kuş vurma heyecanını yaşıyor. Zira ülkenin ilk astronotlarının, aynı zamanda 'uzayda oruç tutan ilk Müslümanlar' olması umudunu taşıyorlar!

ASTRONOT ASLINDA SEFERİ

Ülkenin biri doktor, diğeri dişçi olan iki astronot adayı, Rusya'da eğitime girmeye hazırlanıyor. Muzzaffer Şukor ve Faiz Halit, eğitimlerini başarıyla tamamladıkları takdirde, 10 Ekim'de başlayacak bir uzay yolculuğuna katılabilecek. Malezya İslami Gelişim Bölümü'nden Anan Mohd, astronotun uzayda oruç tutmayı seçebileceğini veya Dünya'ya döndükten sonra kaza orucu tutabileceğini söyledi.

İFTAR VE İMSAK VAKTİ NE OLACAK?

Mohd, "Astronotumuzun uzayda oruç tutmayı seçmesi harika olur. Onun uzayda oruç tutmak gibi bir deneyimi yaşayabilmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Onun da çok heyecanlı olduğundan ve uzayda oruç tutmanın çok ilginç bir tecrübe olacağını düşündüğünden eminim" diye konuştu. Mohd, astronotun oruç başlangıç ve bitiş zamanları için Baykonur'daki yerel saati takip etmesi gerektiğini söyledi.

Geçen yıl, bir konferansta müftü ve bilim insanları uzayda nasıl dua edilmesi gerektiğini ve yerçekimsiz ortamda namaz kılma ve Kâbe'ye durmanın zorluklarını tartışmıştı. Mohd, "Bazı ritüellerin, yerçekimsiz ortamda yapılması zor. Önemli olan iyi niyet. Astronot, bu ritüelleri kalbinden geçirerek yapabilir" dedi. Malezyalı astronot adayları Şukor ve Halit, binlerce kişi arasından seçilmişti.